Zlato pokračuje v pádu, za tři dny kleslo o více než 10 procent

Klenotnictví v Hongkongu nabízí
tyto zlaté cihličky o hmotnosti pěti taelů (190 gramů).

Klenotnictví v Hongkongu nabízí tyto zlaté cihličky o hmotnosti pěti taelů (190 gramů). Zdroj: reuters

Cena zlata se dnes propadla k hranici 1700 dolarů za troyskou unci (31,1 gramu). Z úterního rekordního maxima 1911,46 dolaru tak klesla už o více než 200 dolarů. Investoři začínají zejména kvůli příznivým údajům o ekonomice Spojených států znovu přesouvat svou pozornost k rizikovějším aktivům. K poklesu zájmu o zlato přispělo i rozhodnutí komoditní burzy CME zvýšit obchodní marže s cílem snížit cenové výkyvy.

Kolem poledne středoevropského času se cena zlata na promptním trhu snížila o 2,5 procenta na 1707,09 dolaru za troyskou unci. Předtím klesla až na 1702,44 dolaru. Z úterního rekordního maxima 1911,46 dolaru tak sestoupila už o více než deset procent.

Cena zlata se od července postupně zvýšila zhruba o 400 dolarů za unci. Investoři se k žlutému kovu masivně obraceli jako k bezpečnému přístavu zejména kvůli turbulencím na akciových trzích. Zlato nakupovali jak drobní investoři, tak centrální banky.

Nejistotu vyvolalo mimo jiné snížení úvěrového ratingu Spojených států, spekulace o dalším uvolňování měnově politiky USA a obavy ohledně dluhové krize v eurozóně. Teď se nálada mezi investory začíná měnit. Vzhůru na rozdíl od zlata zamířila aktiva, která jsou považována za rizikovější investici. Rostly například ceny ropy nebo ceny evropských akcií.

Vývoj ceny zlata v posledních 5 letech

Vývoj ceny zlata v posledních 5 letechVývoj ceny zlata v posledních 5 letech | E15

„Korekce ceny zlata musela přijít. Je tady ale stále spousta důvodů pro to, aby se zlatu vedlo lépe než jiným komoditám. Nemyslíme si, že všechny problémy už byly vyřešeny,“ cituje Justina Smirka z Westpac Institutional Bank agentura Bloomberg.

K poklesu zájmu o zlato přispělo také rozhodnutí komoditní burzy CME zvýšit obchodní marže, které mají bránit velkým cenovým výkyvům. Část investorů tak sáhla k výběru zisků, které jim přinesl dosavadní růst ceny zlata.

Další vývoj na trzích by mohlo ovlivnit páteční vystoupení šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho na výroční konferenci v Jackson Hole ve Wyomingu. Očekává se, že Bernanke se vysloví pro nějakou formu pomoci ekonomice, k další vlně kvantitativního uvolňování ale patrně nesáhne.