Zlato propadlo nejvíce za tři roky, na akciích těžařů tratí spekulanti i přes deset procent

Zlato minulý týden dosáhlo rekordu, když překonalo cenu 1440 dolarů za troyskou unci.

Zlato minulý týden dosáhlo rekordu, když překonalo cenu 1440 dolarů za troyskou unci. Zdroj: wikimedia.org

Zlatá mánie.Díky zvyšujícímuse zájmuinvestorů o zlatoje celkovápoptávka většínež nabídka
zlato
Zlato
Zlato
Zlato prodělalo
7
Fotogalerie

Zlato má za sebou největší burzovní otřes od prosince 2013. Jen během úterka propadla jeho cena o více než tři procenta, drahý kov je tak nejlevnější od počátku letošního léta. Ruce pryč dali investoři i od jeho těžařů. 

Zlatý index FTSE sdružující lídry branže přišel během jediného dne o bezmála osm procent. Zlato ztrácí u investorů na lesku tváří v tvář očekávanému zpřísnění politik hlavních centrálních bank světa.

„Ceny tlačí dolů sílící sázky na růst amerických sazeb a možné omezení dluhopisových nákupů ECB, které očekávám od března příštího roku,“ uvádí analytik Patria Tomáš Vlk. Trojská unce zlata je nyní k mání za 1 270 dolarů, na svém vrcholu v červenci se přitom obchodovalo takřka o sto dolarů dráže.

Propad cen zlata podle expertů zřejmě ještě není u konce. „Za předpokladu, že nedojde k nějakým turbulencím v geopolitické situaci, očekávám s blížícím se koncem roku pokles cen zlata pod 1200 USD za trojskou unci,“ soudí nezávislý ekonom Petr Hlinomaz. Pro investory by to znamenalo další, zhruba šestiprocentní pokles cen.

Levnější zlato drasticky dopadlo na jeho producenty. Akcie největšího světového těžaře drahého kovu Barrick Gold tak například během úterka ztratily 11 procent, obdobný propad potkal i další velké hráče jako Newmont Mining nebo Goldcorp. Letos se přitom drahým kovům daří. Zlato podražilo takřka o pětinu, dokonce o třicet procent zhodnotilo stříbro.

Další ránu zlatu může uštědřit už v pátek americká ekonomika, konkrétně údaj o zámořské nezaměstnanosti. „Čím silnější Amerika, tím slabší zlato,“ říká expert BMI Research John Davies.