Zlato vychází z módy, spekulanti sázejí na platinu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/DPA/Julian Stratenschulte

Investoři na trzích drahých kovů přeskupují pozice. Z módy vychází defenzivní zlato a spekulanti sázejí na horkou kartu jménem hospodářský růst. Jedním z jeho synonym může být i rostoucí cena platiny. Ačkoli byla platina ještě v dubnu levnější než zlato, karta se obrátila.

Investoři drží nejméně zlata za poslední tři roky, naopak objem platiny v sejfech investičních fondů atakuje historická maxima. Cenové nůžky mezi oběma kovy se mají dále rozvírat. Zlato má podle průzkumu Bloombergu uzavírat letošní rok s cenovkou 1300 dolarů, unce platiny má stát o dvacet procent více.

Investorům hrají do karet obě strany trhu. „Ve druhé polovině roku se očekává oživení globální ekonomiky včetně Evropy. To podporuje ceny platiny, která je průmyslovým kovem mnohem více než zlato,“ uvádí Josef Němeček, analytik Patria Online.

Více než na renesanci poptávky však investoři spekulují na erozi nabídky. Tři čtvrtiny globální produkce platiny pochází z dolů v Jižní Africe, kde by těžba letos měla klesnout na nejnižší úroveň od roku 2000. „Poptávka po platině velmi pravděpodobně poroste, nabídka ale zůstane omezená,“ uvádí Bart Melek, komoditní stratég v TD Securities.

Vývoj ceny platinyVývoj ceny platiny | e15

Růstově příznivá konstelace je magnetem pro velký kapitál. Veřejně obchodovaný fond ETF NewPlat například od května nakoupil platinu za téměř miliardu dolarů. Fond přitom existuje pouhé tři měsíce. Podle expertů se tak peníze přesouvají od akcií stále méně efektivních těžařů k sázkám na samotný drahý kov.

„V příštích několika letech uvidíme nedostatek platiny a s tím související silný zájem investorů,“ uvádí Melek. „Zlato bývá zajištěním proti zlým časům. Když se karta obrací, není pro držbu aktiva s nulovým výnosem žádný důvod,“ dodává.