Zlato zase míří dolů, cena klesla nejvíce od začátku roku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/Petr David Josek

Cena zlata si zřejmě po nedávných rekordních hodnotách vybírá oddechový čas. Klesá již několik posledních dní a tento měsíc dokonce zaznamenává zatím nejhlubší pokles od počátku roku. Zlato klesá spolu s propadem ostatních komodit, které oslabuje růst kurzu dolaru na mnohaměsíční maxima. Dolar posiluje díky odlivu investorů od rizikových aktiv k bezpečným měnám a jeho pozici podpořilo rozhodnutí americké centrální banky (Fed) přijmout pouze mírné kroky na podporu ekonomiky.

Zlato na promptním trhu oslabilo před 16. hodinou o více než tři procenta až na 1724 dolarů za troyskou unci (31,1 gramu), nejníže od 25. srpna. Od počátku měsíce jeho cena ztratila zhruba pět procent. Za třetí čtvrtletí však zlato díky silnému růstu v předešlých dvou měsících získává stále 18 procent, což je nejrychlejší čtvrtletní nárůst za 25 let.

Mezi investory se v těchto dnech objevily obavy z globální recese, zejména poté, co americká centrální banka varovala před dalším „podstatným“ zpomalením domácí ekonomiky a rozhodla se ji podpořit dalšími kroky, které ovšem investoři označili za nedostatečné. Tlak na riziková aktiva jako akcie a komodity dnes zvýšila zpráva o poklesu aktivity v čínském průmyslu třetí měsíc po sobě.

Index dolaru ke koši šesti měn dnes vystoupil na sedmiměsíční maximum. Silný dolar sráží ceny komodit, protože investorům zdražuje jejich nákupy. Index cen komodit Reuters-Jefferies CRB dnes zaznamenává nejhlubší pokles od prudkého propadu z počátku května.

Vývoj ceny zlata za poslední tři měsíce:Cena zlataCena zlata | holusa@mf.cz

Zlato obvykle v dobách zvýšené nejistoty a obav o vývoj globální ekonomiky roste, protože jej investoři vnímají jako bezpečné aktivum, nálada trhu vůči drahým kovům se však kvůli jejich prudkým pohybům často mění. Analytici oslovení agenturou Reuters vysvětlují jeho nynější propad silným vzestupem dolaru, který zlato výrazně zdražil pro investory v jiných měnách než americké.

Cena zlata se po propadu a stagnaci v 80. a 90. letech v posledním desetiletí zvyšuje. Za poslední tři roky se její růst zrychlil v reakci na globální krizi a poté potíže eurozóny. Před deseti lety se troyská unce zlata prodávala za necelých 300 dolarů, před pěti lety stála zhruba 600 dolarů a v roce 2009, kdy vrcholila finanční a hospodářská krize, už bylo zlato nad hranicí 1000 dolarů.