Zlato zase stoupá, reaguje na prohlášení Bernankeho

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Cena zlata dnes stoupla o zhruba dvě procenta a vrátila se nad 1800 dolarů za troyskou unci. Zlato oživilo poté, co šéf americké centrální banky Ben Bernanke poukázal na nepříznivou situaci americké ekonomiky a trhu práce a nechal dveře otevřené další měnové stimulaci.

Po 20. hodině středoevropského času zlato na promptní trhu v New Yorku posílilo o 2,1 procenta na 1806,49 dolaru za troyskou unci (31,1 gramu). Je však nadále asi sto dolarů pod úterním rekordním maximem 1911,46 dolaru.

Bernanke řekl, že Fed bude příští měsíc zvažovat možnosti další měnové stimulace slabé ekonomiky a prodlouží původně jednodenní zářijové zasedání na dva dny. Trh zlata se však neupřel na spekulace o možných stimulacích jako akciové trhy, ale využil toho, že šéf Fedu přiznal, že ekonomika se vyvíjí neuspokojivě.

Zlato v posledních měsících době táhnou na nová maxima obavy z nepříznivého vývoje globální ekonomiky, zejména z dluhové krize v Evropě a útlumu v USA. Zlato je považováno za bezpečnou investici v období nejistoty.