Zlato zažívá nejdelší propad za osm let

Zlaté cihly

Zlaté cihly Zdroj: profimedia.cz

Zlato má za sebou nejdelší propad od roku 2004, klesá už šestý týden v řadě. V jednu chvíli tento týden spadla cena dokonce na 1626 dolarů za unci, celkově během posledního týdne ztratil cenný kov 0,4 procenta hodnoty. Během svých loňských maxim se zlato dotýkalo hodnoty téměř 1800 dolarů za unci. Poslední propad má zřejmě nejvíc na svědomí zápis americké centrální banky, který naznačuje, že Fed nemusí pokračovat ve stimulačních nákupech dluhopisů v současné intenzitě.

Takzvaný žlutý kov, jak se zlatu říká, má za sebou už 12 let nepřetržitého růstu a za tu dobu cena vzrostla asi o 500 procent. V loňském roce cena zlata stoupla o sedm procent. Na konci roku 2008 se cenný kov prodával jen za něco málo přes 700 dolarů na unci. Loni dlouho stoupal až k hranici 1800 dolarů. Posledních šest týdnů je ale zlato v táhlém v propadu.

Vývoj ceny zlata za poslední rok

Vývoj ceny zlata za poslední rokVývoj ceny zlata za poslední rok

Na snížení poptávky po drahých kovech měly podle analytiků vliv zmírnění obav z evropské dluhové krize a signály oživení amerického trhu práce a trhu s bydlením. Zlato i další vzácné kovy jsou považovány za bezpečnou investici v době ekonomických turbulencí.

Poslední negativní impuls přišel, když členové výboru pro měnovou politiku amerického Fedu naznačili rostoucí rezervovanost vůči dalšímu zvyšování bilanční rozvahy Fedu, která se od finanční krize roku 2008 ztrojnásobila na 2,9 bilionu dolarů. Ukončení stimulačních nákupů dluhopisů by ovšem hrálo proti zlatu, které je pro investory zajištěním proti inflaci či kolísání kurzů měn.

Jenže americká ekonomika zdaleka není zcela zotavená, což ukazují poslední údaje z trhu práce - v prosinci 2012 zůstala nezaměstnanost na 7,8 procentech z předchozího měsíce.

„Zpráva o trhu práce ukazuje, že na ekonomické frontě se opravdu nic nezměnilo. Americká ekonomika se pouze jakžtakž protlouká,“ komentoval to Tom Di Galoma z firmy Navigate Advisors.

Podle většiny analytiků oslovených serverem Bloomberg se zlato vrátí k mírnému růstu. Podle Credit Suisse či Goldman Sachs ovšem letos dosáhne svého vrcholu a ukončí se tak 12letý růst tohoto vzácného kovu.