Zmrazení těžby ropy? Bude třeba podepsat ještě dvě dohody, připomíná Alžír

Rafinerie společnosti Shell v Kataru

Rafinerie společnosti Shell v Kataru Zdroj: shell

Kvůli zmrazení těžby ropy možná bude potřeba uzavřít dvě dohody, jednu mezi členy ropného kartelu OPEC a jednu mezi kartelem OPEC a nečlenskými zeměmi, řekl alžírský ministr energetiky Núraddín Búterfa.

Ministři Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) mají jednat o možnosti zmrazení těžby a dalších opatřeních na podporu trhu na neoficiální schůzce na energetické konferenci na konci září v Alžírsku. Jednání se mají účastnit i přední producenti, kteří nejsou členy kartelu.

Saúdská Arábie, která je největším producentem v rámci kartelu OPEC, v pondělí podepsala s Ruskem dohodu o vzájemné spolupráci na trhu s ropou. Spolupráce má zahrnovat cesty ke stabilizaci trhu, včetně omezení těžby, řekl ruský ministr pro energetiku Alexandr Novak.

Světové ceny ropy začátkem letošního roku vinou silného převisu nabídky nad poptávkou poprvé za 12 let sestoupily pod 30 dolarů za barel. V současnosti se cena severomořské ropy Brent pohybuje kolem 47 dolarů za barel, zatímco ještě v první polovině roku 2014 výrazně přesahovala hranici 100 dolarů za barel.

Ceny ropy Brent v posledním roceBrent Crude Oil Chart