Znovu bez dividend? Představenstvo Unipetrolu o dělení zisků nestojí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Petrochemická společnost Unipetrol zřejmě opět nevyplatí akcionářům dividendu. Z pozvánky na úterní valnou hromadu firmy vyplývá, že představenstvo navrhuje nerozdělovat mezi akcionáře nekonsolidovaný zisk z roku 2014 ani nerozdělený zisk z minulých let. Unipetrol vyplatil dividendu naposledy za rok 2007.

Většinový 63procentní podíl drží v Unipetrolu polská skupina PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Unipetrol je součástí skupiny od roku 2005. Dalších 23,7 procenta akcií vlastní společnost Paulinino Limited, za kterou stojí česko-slovenská finanční skupina J&T. Zbytek drží investiční fondy a další menšinoví akcionáři.

Právě společnost Paulinino Limited podala minulý týden návrh, aby valná hromada rozdělila zisk mezi akcionáře. Představenstvo Unipetrolu to odmítlo.

Zdůvodnilo to mimo jiné nepředvídatelným makroekonomickým prostředím a kapitálovými výdaji spojenými s koupi zbylého podílu v České rafinérské od italské společnosti Eni. Akvizice byla dokončena na konci dubna, Unipetrol se stal jediným vlastníkem rafinérie.

Přesuny na účtech

Unipetrol na valné hromadě dále chce zrušit takzvaný rezervní fond, který nemusí na základě nového zákona o obchodních korporacích mít. Peníze z něj chce přesunout na účet nerozděleného zisku minulých let. Podle analytika BH Securities se tak otevírá možnost výplaty dividendy v následujících letech.

„V nerozděleném zisku, který tak nabobtná o více jak třetinu, by po valné hromadě mělo být včetně zisku vytvořeného v loňském roce 9,772 miliardy korun, což je asi 53,90 korun na jednu akcii,“ řekl Hlinomaz.

Analytik Patria Direct Tomáš Sýkora s výplatou dividendy společnosti ale nepočítá ani do budoucna. „Vzhledem k tomu, že Unipetrol chce především investovat do modernizace svých rafinérií, nepočítáme s výplatou dividendy ani v příštím roce, a to navzdory zlepšeným hospodářským výsledkům v posledních čtvrtletích,“ řekl.

Akcie Unipetrolu:

Podle Hlinomaze se valná hromada uskuteční vzhledem k rozdělení hlasů akcionářů bez velkých překvapení. Holding Unipetrol loni snížil ztrátu na 556 milionů korun z předloňských 1,396 miliardy korun. Tržby vzrostly o čtvrtinu na 124,2 miliardy korun. Samotná a.s. Unipetrol vykázala čistý zisk 327 milionů korun.

Minulý týden rozhodly valné hromady dceřiných společností holdingu o přesunutí aktiv v hodnotě 408 milionů korun ze společnosti Unipetrol Doprava do Unipetrol RPA. Unipetrol odůvodnil bezúplatný převod snahou o zlepšení provozu. Společnost Unipetrol RPA se má dál zaměřovat na řízení a údržbu strategické provozní infrastruktury, Unipetrol Doprava se bude specializovat na přepravní služby.