Ceny potravin klesly nejníže za posledních pět let, svět má milion nakažených koronavirem

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Ceny ropy letí vzhůru

Prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Rusko a Saúdská Arábie brzy oznámí, že se dohodly na snížení cen ropy o 10 až 15 milionů barelů denně, prudce zvýšilo její ceny. Brent i WTI vykázaly nejprudší jednodenní nárůst v historii. Rusko však Trumpova slova zatím nepotvrdilo. Trumpem oznámené škrty v dodávkách by údajně představovaly dosud nevídané snížení těžby, které by odpovídalo deseti až 15-ti procentům celosvětové nabídky. 

Jeden milion

Počet nakažených novým typem koronaviru globálně přesáhl jeden milion. Nemoc, která se začala šířit v prosinci z Číny, si již také vyžádala přes padesát tisíc obětí. V Česku je zatím evidováno necelých čtyři tisíce nakažených, 44 obětí a 67 vyléčených pacientů. 

Americké akcie znovu posilují

Z nepohody posledních dnů se alespoň lehce vzpamatovávají americké akcie. Ty posílily především díky energetickým společnostem. Ty těžily především z prudkého růstu cen ropy. I přesto však trhy stále znervózňuje situace kolem vývoje pandemie koronaviru. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si ve čtvrtek připsal 2,24 procenta. Širší index S&P 500 vzrostl o 2,28 procenta a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 1,72 procenta.

Levné potraviny

Pokles poptávky kvůli pandemii koronaviru a levnější ropě přispěl k tomu, že světové ceny potravin se v březnu výrazně snížily. Hodnota indexu FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v březnu meziměsíčně klesla o 4,3 procenta. Nejvýraznější propad vykázal cenový index pro cukr, který se oproti únoru snížil o 19 procent.