Češi mají velký prostor k úsporám energií. Vzdát se průměrných 25 stupňů v bytě a modernizovat

Energetický expert Václav Smil vidí prioritu v zateplení, trojitém zasklení oken a v modernizaci zdroje tepla a svítidel.

Energetický expert Václav Smil vidí prioritu v zateplení, trojitém zasklení oken a v modernizaci zdroje tepla a svítidel. Zdroj: iStock

Ceny energií se podle analytiků minimálně několik let nevrátí na předkrizovou úroveň.
Zajištění dostatečného objemu neruských zdrojů energie, včetně uskladňovacích a přenosových kapacit, je natolik nejisté, že se podle nich cena na burze bude nadále držet vysoko.
3
Fotogalerie

Ceny energií se podle analytiků minimálně několik let nevrátí na předkrizovou úroveň. Zajištění dostatečného objemu neruských zdrojů energie včetně uskladňovacích a přenosových kapacit je natolik nejisté, že se podle nich cena na burze bude nadále držet vysoko. Určité zmírnění dopadů sice přinese unijní a národní regulace, pro mnohé ale nemusí být dostatečné. Existují však všeobecně platná opatření, která zaručeně pomohou zkrotit výdaje na energie každé domácnosti i firmě.

Článek je součástí projektu Inflační brzda. Zmírněte dopady inflace na svoje peněženky >>>

Jak v říjnu napsal deník E15, světově uznávaný energetický expert Václav Smil vidí prioritu v zateplení, trojitém zasklení oken a v modernizaci zdroje tepla a svítidel. Na tom se ostatně shodují všichni odborníci v oboru. Nečekaně efektivních vychytávek je ale mnohem víc.

Začněme domácnostmi, tedy rodinnými byty a domy. Kromě již zmíněného lze hlavní potenciál k úsporám nalézt také ve způsobu vytápění, míní energetický analytik Jan Béreš z portálu Ušetřeno.cz. „Průměrná teplota se v Česku před krizí udržovala až kolem 25 stupňů, oproti Evropě jsme na vyšším čísle. Prostor pro úsporu v celoročním měřítku pro celou Českou republiku je velký,“ uvádí. Béreš dál radí, že poměrně vyšší teplotu lze klidně udržovat v obývacím pokoji či v pokoji pro děti, ale není důvod přetápět například ložnici nebo chodbu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!