Česko má nejméně nezaměstnaných za sedm let, pomohly sezónní práce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Nezaměstnanost v České republice v dubnu klesla na 5,7 procenta z březnových 6,1 procenta. Bez práce bylo 414 960 lidí, tedy nejméně od ledna 2009. Zaměstnavatelé nabízeli přes úřady práce 124 280 volných pracovních míst, což je nejvyšší dubnová hodnota od roku 2008. Oznámil to Úřad práce ČR. Loni v dubnu činil podíl nezaměstnaných 6,7 procenta a práci nemělo zhruba 491 tisíc lidí.

„Situaci na pracovním trhu ovlivňují sezonní práce, které už jsou v plném proudu, především ve stavebnictví a zemědělství, dále pak v lesnictví, zahradnictví, pohostinství, lázeňství či turistickém ruchu. Naplno se rozjely i činnosti v rámci veřejně prospěšných prací,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. Proti březnu ubylo v evidenci úřadu práce 28 149 lidí, nabízených pracovních míst bylo naproti tomu o 6945 víc.

Z celkového počtu nezaměstnaných bylo v dubnu 396 410 dosažitelných, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání. Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v dubnu všech 77 okresů. Nejnižší podíl lidí bez práce mělo Rychnovsko s 2,2 procenta a okres Praha-východ s 2,3 procenta. Nejvyšší nezaměstnanost byla na Mostecku s 11,5 procenta, Karvinsku s 10,8 procenta a Ústecku, kde byla bez práce desetina lidí.

Cz Unemployment Rate

Z hlediska krajů byla nejnižší nezaměstnanost nadále v Praze a nově i v Plzeňském kraji, když v obou regionech byla v dubnu na čtyřech procentech. Nejvyšší je naopak stále podíl nezaměstnaných v Ústeckém kraji, a to 8,8 procenta.

„Dobrou kondici českého trhu práce podtrhuje i výrazný pokles počtu uchazečů na jedno volné pracovní místo. Zatímco před dvěma lety se v průměru o jedno místo ucházelo 13 lidí bez práce, loni devět, aktuálně už jen tři,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Z toho nejvíce na Karvinsku se 16,3 zájemce a Ústecku se 14,2 uchazeče. Naopak jen o něco více než jeden zájemce o práci připadá na jedno volné místo na Domažlicku a Pardubicku.

Zaměstnance hledá hlavně průmysl

Z evidence úřadů práce v dubnu odcházeli hlavně muži, meziročně jich ubylo víc než dvacet tisíc. Vedle nástupu sezonních prací to podle úřadu souvisí také s vysokým počtem míst v průmyslu. Zaměstnavatelé v dubnu nabídli také téměř tisícovku míst na brigádách.

Podle úřadu práce měli zaměstnavatelé v dubnu největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky, řidiče, kováře a nástrojáře, pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy, slévače, svářeče či kuchaře. Hledali také prodavače, řemeslníky a pracovníky pro stavebnictví.

Volná místa se ale ne vždy daří obsadit a ředitelka úřadu práce pro to vidí několik důvodů. „Kromě nedostatku praxe, kvalifikace, dovedností a znalostí ze strany uchazečů o zaměstnání, to může být úroveň nabízené mzdy, práce na směny,“ uvedla Sadílková. Roli podle ní může hrát také nejistota zaměstnanců, pokud dostávají jen termínované smlouvy.

Analytici čekají další pokles

„S poklesem nezaměstnanosti počítáme i pro další měsíce, i když nemusí být už tak rychlý, jak jsme si postupem času zvykli. Ačkoliv ekonomika přece jenom zpomaluje, firmám se často daří jen obtížně nacházet kvalifikované zaměstnance mezi disponibilními nezaměstnanými. Výsledkem takového trendu však může být tlak na růst mezd, jejichž růst zůstával v posledních letech poměrně utlumený,“ dodal Dufek.

S dalším poklesem nezaměstnanosti počítá i analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká. „Ale pod pět procent se letos pravděpodobně nepodívá,“ uvedla.