Chceme v ČR více investovat, schvalování pobídek ale trvá a nejsou lidi, varuje Tchaj-wan

Tchajwanská ministryně pro hospodářské záležitosti Mei-Hua Wang na setkání s českými politiky a zástupci státu v Tchaj-peji.

Tchajwanská ministryně pro hospodářské záležitosti Mei-Hua Wang na setkání s českými politiky a zástupci státu v Tchaj-peji. Zdroj: Martin Svoboda

Tchaj-wan by rád v České republice realizoval další investice, ne vždy je to ale lehké. Tchajwanská ministryně pro hospodářské záležitosti Mei-Hua Wang na setkání s českými politiky a dalšími představiteli státu v Tchaj-peji uvedla, že Česko sice nabízí hodně investičních pobídek, jejich zpracování je ale pomalé a proces trápí nízká efektivita.

„Co dodat, je to pravda. Loni se schválila jedna investice, dalších třináct je v procesu a asi dvacet se jich kvůli financím blokuje,“ řekl E15 v Tchaj-peji zdroj z vládního prostředí, který je součástí české delegace na Tchaj-wan a který nechce být jmenován.

Vláda minulý týden udělala krok k tomu, aby se schvalování pobídek zrychlilo. Došlo ke schválení novely zákona o investičních pobídkách, která změní dosavadní pravidla projednávání žádostí. S výjimkou strategických investičních akcí už o jejich schválení nebude rozhodovat vláda, ale ministerstvo průmyslu a obchodu podle zadaných kritérií.

„Měníme podmínky pro udělení investičních pobídek tak, abychom se zaměřili na podporu projektů s vysokou přidanou hodnotou, které budou přispívat k posunu české ekonomiky do vyšších technologických pater, k vyšší produktivitě práce. Investice s nízkou přidanou hodnotou budou moci být podpořeny výhradně v regionech, které se potýkají například s výraznou nezaměstnaností,“ sdělil premiér Petr Fiala (ODS). Novela nyní musí projít parlamentem.

VIDEO: Markéta Pekarová Adamová na návštěvě Tchaj-wanu

Video placeholde
• Viliam Buchert

„Při jednáních tady na Tchaj-wanu zdůrazňujeme, že nás zajímají investice do oblastí s vyšší přidanou hodnotou,“ sdělila na tiskové konferenci po jednání s tchajwanskými vládními představiteli šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která na Tchaj-wanu vede delegaci. „Rychlost zpracování pobídek je úkol pro ministerstva,“ dodala.

Tchajwanská ministryně pro hospodářství upozornila také na další nedostatky. Podle ní je potřeba začít více podporovat hi-tech obory a připravit pro ně ekosystém a podporu nad rámec pouhých pobídek. Problémem je zejména nedostatek lidí. To se týká jak těch vysoce, tak těch méně kvalifikovaných. Situace koreluje i s nízkou nezaměstnaností. „Když mluvím s našimi firmami, nedostatek lidí zmiňují jako velký problém,“ řekla Wang.

Tchaj-wan je v Česku důležitý investor. Třeba Foxconn v Kutné Hoře a v Pardubicích provozuje továrny na výrobu počítačů a serverů a plánuje další investice. Asijská země u nás podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) od roku 2007 investovala více než 27 miliard korun. Dalším projektům mají pomoci i české pobočky tchajwanských bank. V Česku už operují Export-Import Bank a Taiwan Cooperative Bank.

Z byznysového propojení zatím obchodně více těží Tchaj-wan. Zatímco export z Česka na Tchaj-wan v roce 2022 podle ČSÚ dělal 7,9 miliardy korun, import z Tchaj-wanu činil přes 38 miliard korun.

„V česko-tchajwanské obchodní výměně dominuje spíše tchajwanská strana, což je dáno především díky investicím do elektrotechnického průmyslu a s tím souvisejícím dovozem tohoto zboží do Česka. V dovozu z Tchaj-wanu se projevuje dovoz komponentů pro montáž a následný reexport výrobků tchajwanských investic u nás,“ shrnuly situaci Svaz průmyslu a dopravy a Česko-tchajwanská obchodní komora.

„V Česku máme mnoho projektů v procesu hodnocení a posuzování. Jsme přesvědčeni, že v budoucnu dojde k další spolupráce s podniky v oblasti financí nebo technologií,“ nastínila na tiskové konferenci prezidentka Tchaj-wanu Cchaj Jing-wen.

Česká mise do Jižní Koreje a na Tchaj-wan

S předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou a početnou podnikatelskou misí vyrazil na asijskou cestu technologický redaktor Jan Sedlák.

Korejci chystají útok na české mobilní sítě. Samsung může ohrozit Huawei a Ericsson

Tchaj-wan dokončuje první stamilionové investice do startupů v Česku a na Slovensku

Korejský miliardář a ředitel továrny na pneumatiky Nexen se stal českým konzulem

Jižní Korea může dodat zásoby nedostatkových léků. Schválit je však musí český úřad

Samsung dá 230 miliard dolarů do výroby čipů. Do EU se mu kvůli regulaci a energiím nechce