Jižní Korea může dodat zásoby nedostatkových léků. Schválit je však musí český úřad

Šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na jednání s jihokorejským předsedou vlády Han Tok-sunem

Šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na jednání s jihokorejským předsedou vlády Han Tok-sunem Zdroj: Martin Svoboda

Strategický asijský partner Česka je ochoten a schopen dodat nedostatkové léky, zejména antibiotika. Představitelé Jižní Koreje to potvrdili během jednání šéfky sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) v Soulu. Ta o tématu mluvila mimo jiné s předsedou vlády Han Tok-sunem.

„Máme příslib emergentních dodávek antibiotik v množství převyšujícím aktuální spotřebu České republiky,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček, který jednání s Korejci vedl. „Nicméně je to podmíněno doložením dokumentace prokazující jakost, účinnost a bezpečnost odpovídající evropským standardům. Tu bude následně muset přezkoumat Státní úřad pro kontrolu léčiv,“ dodal.

Česká mise do Jižní Koreje a na Tchaj-wan

S předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou a početnou podnikatelskou misí vyrazil na asijskou cestu technologický redaktor Jan Sedlák.

Tchaj-wan dokončuje první stamilionové investice do startupů v Česku a na Slovensku

Korejský miliardář a ředitel továrny na pneumatiky Nexen se stal českým konzulem

Korejci chystají útok na české mobilní sítě. Samsung může ohrozit Huawei a Ericsson

Samsung dá 230 miliard dolarů do výroby čipů. Do EU se mu kvůli regulaci a energiím nechce

„Míček je na naší straně,“ potvrdila Pekarová. To, jak rychle bude moci Jižní Korea léky dodat, tedy záleží na posouzení SÚKL. „Bavíme se o řádu týdnů,“ doplnila šéfka sněmovny. Dvořáček upřesnil, že požadované množství lze vyrobit do týdne.

O konkrétním množství léků se jedná. Korejci dokážou dodat množství přesahující spotřebu Česka za celý rok. To, jaké firmy by dodávky léků zajistily, prozatím není jasné. Dvořáček jednal s několika z nich.

Čeští zástupci také na jednáních otevřeli možnost dlouhodobé spolupráce. Cílem Česka je podle Pekarové diverzifikace. „Chceme rozšířit portfolio firem, od kterých získáváme léky,“ sdělila.