Samsung dá 230 miliard dolarů do výroby čipů. Do EU se mu kvůli regulaci a energiím nechce

Jihokorejská továrna na čipy společnosti Samsung.

Jihokorejská továrna na čipy společnosti Samsung. Zdroj: Samsung

Jihokorejské město Pchjongtchek ležící kousek od Soulu se během následujících let stane největším výrobním centrem na pokročilé čipy na světě. Společnost Samsung plánuje investovat v přepočtu 230 miliard dolarů do rozšíření svého již fungujícího výrobního komplexu. Akce se rozprostře do dvaceti let a kromě Samsungu má do oblasti přilákat asi 150 dalších firem zaměřených na materiály a součástky nutné pro polovodičovou produkci.

Samsung, který je největší korejskou firmou, bude v komplexu vyrábět paměťové a výpočetní čipy. V oblasti paměťových čipů je jedničkou na trhu, dvojkou je další jihokorejský hráč SK Hynix. Trh s těmito polovodiči nyní zažívá i vzhledem k rostoucí čínské konkurenci v podobě podniku YMTC cenový propad, proto se Samsung chce více zaměřit i na výpočetní čipy s vyšší marží.

Samsung zároveň patří mezi největší zakázkové výrobce čipů, což je oblast, které dominuje tchajwanská společnost TSMC. Samsung se pokusí na TSMC zvýšit tlak. Do roku 2027 chce dle plánů vyrábět nejpokročilejší čipy na světě.

Česká mise do Jižní Koreje a na Tchaj-wan

S předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou a početnou podnikatelskou misí vyrazil na asijskou cestu technologický redaktor Jan Sedlák.

Tchaj-wan dokončuje první stamilionové investice do startupů v Česku a na Slovensku

Korejský miliardář a ředitel továrny na pneumatiky Nexen se stal českým konzulem

Jižní Korea může dodat zásoby nedostatkových léků. Schválit je však musí český úřad

Korejci chystají útok na české mobilní sítě. Samsung může ohrozit Huawei a Ericsson

Jihokorejské ministerstvo obchodu, průmyslu a energetiky během brífinku v Soulu označilo polovodiče za jednu ze strategických součástí. Prezident Jun Sok-jol sdělil, že technologický sektor představuje klíčové aktivum a součást národní bezpečnosti. Produkce špičkových čipů totiž má vliv na obranu země ze strany spojenců, kteří tyto čipy potřebují. Ještě více na tento „křemíkový štít“ spoléhá Tchaj-wan.

Samsung také buduje továrnu v Texasu, která ho bude stát 25 miliard dolarů. SK Hynix chce do produkce čipů v USA investovat 15 miliard dolarů. Jihokorejské ministerstvo obchodu uvedlo, že aktuálně nejsou plány na podobné investice v Evropě.

Samsung nicméně sdělil, že alespoň zvažuje větší vstup do byznysu s čipy pro automobilový sektor, který se nadále potýká s nedostatky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!