Čínská ekonomika rostla ve čtvrtletí nejpomaleji od roku 2010

Čína, ilustrační foto

Čína, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Čínská ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 1,1 procenta, což byl nejpomalejší růst od roku 2010. Oznámil to čínský statistický úřad. Již v pátek Čína uvedla, že meziročně vzrostl hrubý domácí produkt o 6,7 procenta, nejpomaleji za sedm let.

Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters očekávali mezičtvrtletní zvýšení HDP o 1,5 procenta. Údaje jsou sezonně upravené.

„Tempo růstu 1,1 procenta jasně ukazuje, že čínská ekonomika stále čelí tlaku na pokles,“ uvedl ekonom Commerzbank Čou Chao.

Statistici rovněž revidovali údaje z předchozí čtvrtletí. Údaj za první čtvrtletí 2015 byl revidován o 0,1 procentního bodu směrem vzhůru na 1,4 procenta. Za druhé a čtvrté čtvrtletí naopak o 0,1 procentního bodu směrem dolů. Ve druhém čtvrtletí tak ekonomika mezičtvrtletně vzrostla o 1,8 procenta a ve čtvrtém čtvrtletí o 1,5 procenta. Údaj za třetí čtvrtletí zůstal beze změny.

Cn GDP Growth Rate

Čínská ekonomika byla v uplynulých letech hlavním motorem světového růstu, nyní ale již nějakou dobu zpomaluje. Komunistická vláda v Pekingu se snaží přeměnit ekonomiku z centrálně plánovaného hospodářství na tržněji orientovaný model a zaměřit ji více na domácí spotřebu a méně na vývoz. Stojí však před problémy v podobě slabého vývozu, zpomalujících investic, nadměrné produkce továren, slabého realitního trhu a vysokého zadlužení.

V loňském roce se HDP Číny meziročně zvýšil o 6,9 procenta. Čínská ekonomika tak rostla nejpomaleji za 25 let. Letos vláda očekává růst v rozmezí 6,5 procenta až sedm procent.