Čínské investiční impérium CEFC krvácí, hodnota jeho akcií prudce klesla

Akcie čtyř největších majetkových účastí skupiny ztratily během pátku na hodnotě o 250 milionů dolarů.

Čínská CEFC ztrácí. Hodnota jeho významných majetkových podílů totiž padá spolu s tím, jak investoři napříč asijskými burzami dávají ruce pryč od skupinou spoluvlastněných firem. Jen čtveřice největších majetkových účastí CEFC ztratila během pátku na hodnotě o více než čtvrt miliardy dolarů. Stalo se tak po zprávách o tom, že šéf skupiny Jie Ťien-ming byl prošetřován kvůli hospodářské kriminalitě. S akciemi samotné CEFC se na burzách neobchoduje.

Zhruba o sto milionů dolarů tak skupina prozatím přišla ze svého podílu v Anhui International Holding, obří čínské agrochemické firmy, v níž má CEFC podíl zhruba šedesátiprocentní podíl a jejíž akcie od počátku kauzy poklesly na šanghajské burze o osm procent. Akcie v Hong Kongu obchodovaného konglomerátu Shanghai Dasheng propadly dokonce bezmála o polovinu, pětačtyřicetiprocentní podíl tak CEFC znehodnotil o 105 milionů dolarů.

Během pátku přešla správa destabilizované CEFC pod vládní společnost Šanghaj Kuo-šeng, tvrdí hongkongský list South China Morning Post. Podle pozorovatelů by se to odrazilo na akviziční politice firmy. „Jde mimo jiné o snahu čínské vlády udržet investice doma, takže CEFC hrozí omezení rozjednaných a plánovaných investic v zahraničí, tedy včetně Česka. V této souvislosti lze zmínit nedávné spekulace o koupi CME konsorciem Penta a CEFC,“ uvádí ekonom společnosti BH Securities Martin Vlček. Situace se podle něho začíná velmi podobat kauze pojišťovny Anbang. Tu vláda minulý týden s tím, že její šéf je vyšetřován pro podezření z hospodářské kriminality.

Od samotné CEFC se odklonili její věřitelé. Hromadný úprk investorů srazil cenu dluhopisů skupiny o 37 procent, a následně s nimi čínská burza dočasně ukončila obchodování. CEFC mezitím navíc stihla přijít o rating. Čínská ratingová agentura China Lianhe Credit Rating snížila firmě navíc snížila rating dlouhodobých závazků společnosti  na druhý nejvyšší stupeň AA+ z dosavadní nejvyšší známky AAA. Rating nicméně stále zůstává v investičním pásmu.