Čínskou ekonomiku mohla zbrzdit i vojenská přehlídka, tvrdí HSBC

Vojenská přehlídka v Číně

Vojenská přehlídka v Číně Zdroj: ctk/ap

Výpadek výroby kvůli přípravám na spektakulární vojenskou přehlídku mohl být podle expertů britské banky HSBC jedním z faktorů zpomalení Číny ve třetím čtvrtletí. Tamní ekonomika rostla o 6,9 procenta, tedy nejpomaleji od finanční krize. Nominálně, tedy při započtení záporné míry inflace, rostla dokonce jen o 6,2 procenta, tedy tempem neviděným od roku 1999.

Za nelichotivými kvartálními čísly stál zejména slábnoucí průmysl. „Příčiny zpomalení průmyslové výroby a růstu investic mohou mít kořeny v oslabení domácí poptávky, podle globálního výzkumu HSBC mohl mít vliv i nárůst zvláštních dovolených a uzavírek výroby, související s uspořádáním výroční vojenské přehlídky,“ uvádí Petra Vaníčková z HSBC.

Vrásky přidělával především průmysl, který se propadl více, než se očekávalo. Relativně solidní výsledek naopak zaznamenal sektor služeb, zatímco finanční sektor se oproti první polovině roku rovněž propadl. Výsledkem je nejpomalejší tempo čtvrtletního růstu od globální finanční krize.

„Naopak růst maloobchodních tržeb a prodeje nemovitostí mohou být známkami stabilizace Čínské ekonomiky. HSBC proto očekává mírné zvýšení růstu ve čtvrtém čtvrtletí 2015 i vzhledem k pokračujícímu trendu uvolňování některých nařízení ze strany Čínské vlády. Odhadujeme celkový letošní růst čínské ekonomiky na úrovni 7,1 procenta, v příštím roce pak o něco vyšší, a to kolem 7,2 procenta,“ dodává Vaníčková.

Graphical visualization of Cn GDP Annual Growth Rate