Abellio si stěžuje ÚOHS na tendr rezortu dopravy

rychlíky

rychlíky Zdroj: profimedia.cz, E15

Dceřiná firma nizozemských státních drah, firma Abellio ČR, podala stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže proti tendru ministerstva dopravy na provoz trati Ostrava–Krnov–Olomouc.

Jak už nedávno napsal deník E15, tendr je podle společnosti diskriminující, neboť současný dopravce, kterým jsou České dráhy, má proti konkurenci informační výhodu. Zná totiž na této trati výši tržeb za jízdné. Podle ministerstva dopravy ale není možné výši tržeb zveřejňovat.

„Zadávací dokumentace musí obsahovat veškeré informace pro jakéhokoli účastníka výběrového řízení,“ uvedl člen představenstva dopravce Petr Moravec. Ministerstvo v zadání sice uvedlo, kolik pasažérů se na trati v minulosti přepravilo, ale to nemá vypovídací hodnotu o výši tržeb za jízdné.

Jízdné se totiž může významně lišit a v praxi se podle Moravce pohybuje mezi 25 haléři na kilometr u zvýhodněného žákovského jízdného a 1,8 koruny na kilometr u obyčejných jízdenek koupených v pokladně.

„Stížností společnosti Abellio jsme se zabývali již dříve a zamítli jsme ji,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Rozhodnutí úřad doručil i zbylým zájemcům řízení. ČD jsou obchodní firmou a není možné prostřednictvím ministerstva dopravy zveřejňovat, jaké má tržby na konkrétní trati, dodal.

Subjekty usilující o vstup na tuto trať si podle něj musí udělat vlastní průzkum, či se obrátit na České dráhy.