Aerolinky SAS bojují o přežití, zbaví se tisíců zaměstnanců

SAS

SAS Zdroj: profimedia.cz

Skandinávské státní aerolinky SAS, které jsou od roku 2007 ve ztrátě, rozjíždějí plán poslední naděje na záchranu. Dopravce se zbaví 5800 zaměstnanců a prodá část majetku. Díky tomu si zajistí státní pomoc.

800 pracovníků SAS ihned propustí, dalších 5000 se zbaví díky prodeji nepotřebných divizí. Zbylí zaměstnanci se musí smířit se snížením platů až o 17 procent. Tuto změnu ale musí ještě schválit odbory, které svůj verdikt vyřknou v neděli. „Toto je naše poslední výzva, pokud zde v budoucnu mají být nějaké SAS.“ uvedl šéf firmy Rickard Gustafson.

Výměnou za plán úspor a restrukturalizace dají hlavní akcionáři, tedy Švédsko, Norsko a Dánsko, aerolinkám dva roky na změnu. Pokud se firma do té doby nepostaví na vlastní nohy, čeká ji zánik.

Pokud odbory kývnou na úspory, zaručí se skandinávské státy za úvěry ve výši 3,5 miliardy švédských korun. Na ty se vlády složí spolu se sedmi bankami. Podle švédského deníku Dagens Industri se SAS již podařilo získat i předběžný souhlas Evropské komise se státní pomocí. V opačném případě by totiž aerolinkám hrozil podobný konec, jaký potkal maďarský Malév.

SAS s dlouhodobě potýkají s vysokými provozními náklady. Zatímco konkurenční Norwegian Air Shuttle najímá levnější zaměstnance mimo Skandinávii, v letadlech SAS musí být poměrně zastoupeni zaměstnanci ze všech tří zakládajících států.

Úsporná opatření by měla zisk aerolinek zvýšit o tři miliardy švédských korun. Také tři miliardy chce dopravce získat prodejem majetku. Firma se zbaví ziskových norských aerolinek Wideroe, nadbytečných leteckých motorů, některých nemovitostí a divize pozemního odbavení.

SAS, které od roku 2002 prodělaly 12,4 miliard švédských korun, letos opět očekávají ztrátu. Loňská ztráta dosáhla 1,6 miliardy korun. Norwegian Air Shuttle, který má 2555 zaměstnanců oproti 15 tisícům SAS, loni vydělal 166,5 milionu švédských korun.

Švédská vláda se původně krizi aerolinek pokoušela vyřešit jejich prodejem. Za poslední rok se jí ale nepodařilo najít žádného zájemce.