Air Berlin jednají o investici v Košicích, přitahuje je místní „křemíkové údolí“

Letiště Košice

Letiště Košice Zdroj: CC BY-SA 3.0: Jozef Toth

Druhý největší německý aeropřepravce Air Berlin zvažuje, že v Košicích postaví středisko, kde by se vyvíjel design interiérů letadel Air Berlin. Investice by mohla dosáhnout výše deset milionů eur.

Do konce roku by Air Berlin na východě Slovenska mohl zaměstnat až dvě stě lidí. Ti by vytvářeli speciální návrhy, čemuž by měla odpovídat i na region nadprůměrná mzda. Kromě speciálních návrhů na design by Košičané měli dělat i částečné repasovaní německých letadel. Na východě Slovenska by mohly probíhat kontroly a výměny podvozků letadel Air Berlin. Německé aerolinie proto jednají i o stavbě nového hangáru na letišti v Košicích.

Podle vyjádření odborníků Němce na Košicích přitahuje zejména kvalifikovaná pracovní síla, která je dobře připravena z místních univerzit. Velkým plusem je také takzvané Košice IT Valley. Jde o sdružení technologických firem působících na východě Slovenska, které čítá dohromady více než šest tisíc zaměstnanců. Tamní lidé proto mají s technologickým vývojem bohaté zkušenosti.

Košický ředitel personální agentury Manpower Martin Miklánek slovenským Hospodárským novinám potvrdil, že jeho agenturu Air Berlin oslovil se žádostí zjistit možnosti tamního pracovního trhu.

„Stavba nového hangáru je předmětem našich rozhovorů s leteckými společnostmi. Jsme připraveni se na ní i finančně podílet,“ potvrzuje zástupce výkonného ředitele Letiště Košice Tomáš Jančuš. Košické letiště je dceřinou firmou vídeňského Schwechatu. O tom, jestli se společnosti domluví, budou informovat v krátké době.