Air France chystá úspory, odboráři proto napadli jeho management

Air France

Air France Zdroj: Aero Icarus, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Letecká společnost Air France potvrdila, že chystá výraznější úsporná opatření, než s jakými původně počítala. V jejich rámci bude i propouštět a v úmyslu má snížit velikost firmy. Během dne se v jednací místnosti objevili odboráři, kteří napadli nejvyšší manažery. Dvěma z nich roztrhli košili a přinutili je dát se na útěk. Agentura AFP uvedla, že zaměstnanci firmy členy managementu "téměř zlynčovali". Francouzský premiér Manuela Valls dal najevo značné pobouření a incident odsoudil.

Při protestu stovek odborářů byli v sídle společnosti v Roissy severovýchodně od Paříže napadeni personální ředitel Xavier Broseta a zástupce ředitele pro dálkové lety Pierre Plissonnier. Zatímco Brosetu odvedli do bezpečí členové ochranky, Plissonnier musel potupně přelézt obvodový plot kolem areálu. Uprchnout musel i generální ředitel Frederic Gagey.

Aerolinky se dlouhodobě potýkají s ekonomickými potížemi a snaží se o restrukturalizaci podniku a zvýšení produktivity. Po neúspěšném dohadování s odbory pilotů, kteří odmítají prodloužení služeb a loni v dvoutýdenní stávce připravili firmu o zhruba 500 milionů eur (13,6 miliardy korun), přišlo vedení s novým plánem. Ten předpokládá zrušení až 2900 pracovních míst, což je takřka pět procent z celku ve francouzské divizi skupiny. To popudilo ostatní zaměstnance, kteří se pustili do stávky a vtrhli do sídla vedení.

Aerolinky dnes potvrdily podrobnosti plánu na snižování nákladů, jehož části již dříve unikly do médií. Kromě snižování počtu zaměstnanců zahrnuje plán také omezení dálkových letů i počtu letadel. Firma dnes uvedla, že bude mimo jiné jednat o zrušení dodávek pěti letounů Boeing 787 Dreamliner, které měla obdržet v příštích dvou letech.

Air France stejně jako ostatní tradiční letečtí přepravci je na krátkých linkách pod silným tlakem konkurence nízkonákladových rivalů a na dlouhé vzdálenosti jí odebírají zákazníky expandující přepravci z Blízkého východu. Air Francie je součástí skupiny Air France-KLM.