Air France kvůli stávce zruší až 40 procent dálkových letů

Airbus A350 (nahoře) a Boeing 787 Dreamliner

Airbus A350 (nahoře) a Boeing 787 Dreamliner Zdroj: Air France

Francouzská společnost Air France předpokládá, že kvůli pokračující stávce pilotů a dalších zaměstnanců zruší až 40 procent dálkových letů a až 30 procent kratších letů.

Zaměstnanci leteckých společností ve Francii v pondělí přerušili práci na protest proti návrhu zákona, který zpřísňuje podmínky pro stávky v tomto odvětví. Protest by měl skončit ve čtvrtek v noci.

Air France podle agentury AP doporučila cestujícím, aby odložili veškeré lety plánované na období stávky. Francouzský list La Tribune s odvoláním na nejmenované zdroje uvedl, že firma kvůli stávce denně přijde o zhruba 15 milionů eur (zhruba 373 milionů korun). Tato částka přitom nezahrnuje náklady na odškodnění cestujících, napsala agentura Reuters.

Francouzský Senát se bude v příštích dnech zabývat návrhem zákona, podle něhož mají zaměstnanci leteckých společností oznámit záměr stávkovat s předstihem alespoň 48 hodin. Státní tajemník na ministerstvu dopravy Thierry Mariani prohlásil, že vláda nic nesleví z legislativy, která také umožní přepravcům naplánovat minimální služby namísto toho, aby v den stávky teprve zjišťovali, kolik lid nepřijde do práce.