Air France prý chce zrušit dva tisíce pracovních míst

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Air France

Letecká společnost Air France-KLM vydala stopku na přijímání nových zaměstnanců. Během příštího roku by to mělo jejich počet snížit o dva tisíce, firma si od toho slibuje ušetřit 800 milionů eur (20,5 miliardy korun). Uvedl to francouzský deník La Tribune. Aerolinky informaci popřely.

K dvěma tisícům pracovních míst, která zůstanou příští rok prázdná, je podle zdrojů deníku třeba připočíst další čtyři tisíce pozic, které zanikly s dobrovolným odchodem příslušných pracovníků během posledních 15 měsíců.

„Air France tuto zprávu kategoricky popírá,“ uvedla dnes v reakci na zprávu letecká společnost na svém webu. V roce 2012 prý chce počet zaměstnanců snížit jen o asi 800. Úsporný plán, který chce firma představit v půli ledna 2012, ještě není dokončen a zaměstnance k odchodu nebude nijak nutit, dodala Air France.

Společnost nyní na zaměstnance utratí třetinu svých příjmů, je to její největší výdajová položka. Pro porovnání, konkurenční Lufthansu stojí zaměstnanci jen čtvrtinu příjmů.

Přes 15 procent akcií Air France-KLM vlastní francouzský stát, 9,8 procenta drží zaměstnanci. Firma zaměstnává 58 500 lidí.