Airbus pytlačí v revíru Boeingu, aerolinkám Lion Air prodá 234 letadel

Vizualizace Airbusu A320 v barvách Lion Air

Vizualizace Airbusu A320 v barvách Lion Air Zdroj: Airbus

Aerolinky Lion Air objednaly 234 letadel Airbus v hodnotě 18,4 miliardy eur. Evropský výrobce přitom může slavit dvojnásob, indonéský nízkonákladový dopravce dosud patřil k tradičním zákazníkům Boeingu.

Francouzský prezident Francois Hollande obchod označil za „největší v historii Airbus, a to co do počtu letadel i co do celkové sumy“. Kontrakt pro Airbus svou velikostí dokonce překonal i předloňskou zakázku na 201 strojů, kterou získal Boeing.

Letecká doprava v Indonésii, čtvrté nejlidnatější zemi světa, prožívá už několik let trvající boom. Lion Air tak potřebuje rychle zvětšit flotilu letounů na střední tratě, aby udržel krok s poptávkou. Firma objednává 109 Airbusů A320neo a 65 A321neo. Okamžité potřeby má uspokojit 60 strojů současné generace A320.

Objednávka od Lion Air následuje několik dní poté, co si u Airbusu Turkish Airlines objednaly 117 letadel s opcí na 35 dalších strojů, v celkové hodnotě 15,5 miliardy dolarů. Airbus díky tomu zůstává jedním z mála velkých francouzských zaměstnavatelů, který trvale nabírá nové pracovníky. V lednu šéf firmy Fabrice Bregier uvedl, že letos po celém světě přijme tři tisíce lidí.