Alitalia snížila ztrátu. Černá čísla čeká za dva roky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Grzegorz Jereczek

Italská letecká společnost Alitalia hospodařila v prvním pololetí letošního roku se ztrátou 130 milionů eur (3,5 miliardy korun), což bylo méně, než aerolinky čekaly. Firma rovněž potvrdila, že za zisk vykáže v roce 2017 a oznámila odchod generálního ředitele Silvana Cassana.

Firma uvedla, že v samotném druhém čtvrtletí její ztráta stoupla o 30 milionů eur. Důvodem byla stávka na hlavním římském letišti Fiumicino.

Cassano (58) byl ve funkci necelý rok a rezignoval s okamžitou platností z osobních důvodů. Jeho funkci do jmenování nového ředitele převezme předseda správní rady Luca Cordero di Montezemolo.

Alitalia se loni dohodla se společností Etihad Airways ze Spojených arabských emirátů, že v ní převezme podíl 49 procent, a získá tak přístup na jeden z předních trhů letecké přepravy v Evropě. Převzetí podílu v Alitalii je součástí záchranného plánu pro italské aerolinky v objemu 1,76 miliardy eur. Dohoda znamená záchranu pro italského vlajkového přepravce, který se v posledním desetiletí potácel na pokraji bankrotu a přežíval jen díky státní pomoci.