Alitalia ukončí partnerství s Air France. Dohody prý firmu ohrožují

Embraer ERJ-170 aerolinek Alitalia

Embraer ERJ-170 aerolinek Alitalia Zdroj: CC BY-SA 2.0: Aero Icarus

Italská letecká společnost Alitalia neobnoví dohody o partnerství a společném podniku s Air France-KLM, které mají skončit v roce 2017. Oznámil to generální ředitel společnosti Silvano Cassano. Alitalia se loni dohodla na své záchraně se společností Etihad Airways ze Spojených arabských emirátů.

„Tyto dohody nejsou pro novou Alitalii a její ambiciózní plán na zotavení již dlouho výhodné, a to ani komerčně ani strategicky,“ citovala Cassana agentura Reuters. „Byly vyjednány, když Alitalia byla v naprosto jiné situaci, s výsledkem, že dohody v současné podobě podporují druhou stranu,“ řekl.

Dohody, které se zaměřují na osobní přepravu provozovanou oběma společnostmi i na nákladní přepravu, podle Cassana ohrožují možnosti restrukturalizace a dlouhodobou udržitelnost. Původní dohody byly dojednány v letech 2009 a 2010.

Etihad se loni v srpnu dohodla s Alitalií, že ve ztrátové italské společnosti koupí devětačtyřicetiprocentní podíl. Získala tak přístup na jeden z předních trhů letecké přepravy v Evropě. Převzetí podílu v Alitalii bylo součástí záchranného plánu pro italské aerolinky v objemu 1,76 miliardy eur (48,2 miliardy korun). Dohoda znamenala záchranu pro italského vlajkového přepravce, který vnikl před téměř 70 lety a v posledních deseti letech se potácel na pokraji bankrotu a přežíval jen díky státní pomoci.

Etihad vznikla před deseti lety a patří mezi nejrychleji rostoucí aerolinky na světě. Masivně rozšiřuje flotilu letadel a vlastní podíly ve společnostech Air Berlin, Air Seychelles, Virgin Australia, Aer Lingus nebo Jet Airways.

Alitalia očekává, že se jí podaří v roce 2017 vrátit k zisku. Kvůli dosažení tohoto cíle plánuje investice ve výši 700 milionů eur do rozšíření flotily, technologií a personálu. Počet tras chce zvýšit o 17 procent.