Alitalii hrozí bankrot, aerolinkám může už o víkendu dojít palivo

Boeing 767 aerolinek Alitalia

Boeing 767 aerolinek Alitalia Zdroj: CC BY 2.0: Cliff

Dlouhodobě ztrátové italské letecké společnosti Alitalia hrozí bankrot, pokud se během několika týdnů nedohodne na plánovaném navýšení kapitálu. Agentuře Reuters to dnes řekl zdroj z italské vlády.

Alitalia podle analytiků potřebuje zhruba 500 milionů eur (téměř 13 miliard korun), aby se udržela v provozu a investovala do nové strategie, jež by zajistila obrat v hospodaření. Firma od privatizace v roce 2009 prodělala více než miliardu eur.

Minulý týden firma oznámila, že hodlá navýšit kapitál minimálně o 100 milionů eur, to ale musí na svém zasedání 14. Října schválit akcionáři. „Alitalii hrozí vyhlášení bankrotu, pokud nebude během několika týdnů vyřešeno navýšení kapitálu,“ uvedl vládní zdroj.

Podle dodavatelů se Alitalia již nyní zpožďuje v platbách za dodávky pohonných hmot. „Alitalii hrozí, že během čtyř nebo pěti dnů nebude schopna létat,“ upozornil zdroj. Šéf ropné firmy Eni Paolo Scaroni v deníku Corriere della Sera pohrozil, že pokud se situace Alitalie do soboty nezmění, jeho firma aerolinkám přestane dodávat palivo.

Alitalia v posledních letech agresivně snižovala výdaje, stále se však potýká s ostrou konkurencí ze strany nízkonákladových leteckých přepravců v Evropě, slabou poptávku na domácích linkách a nedostatkem kapitálu na investice.

Ve firmě nyní vlastní čtvrtinový podíl francouzsko-nizozemská letecká společnosti Air France-KLM. Italská vláda doufá, že Air France-KLM svůj podíl zvýší a případně získá nad Alitalií kontrolu. Panují však neshody ohledně finančních závazků a podnikatelské strategie Alitalie v případě fúze podniků.

Jeden z členů správní rady Alitalie minulý týden uvedl, že zájem o koupi podílu v italské firmě projevili investoři z Číny, Ruska a Spojených arabských emirátů. Spekulovalos e o tom, že do aerolinek měl stoupit italský státní železniční dopravce, ministr dopravy Maurizio Lupi to ale popřel.