Amazon vytvoří další dva tisíce míst, v Praze postaví návratové centrum

Distribuční centrum Amazonu ve středočeské Dobrovízi

Distribuční centrum Amazonu ve středočeské Dobrovízi Zdroj: CTK

Počet evropských zákazníků Amazonu roste, americká společnost proto chce rozšířit místo, kam se vrací reklamované zboží. Z Dobrovíze u západních hranic hlavního města přesune návratové centrum na východní kraj Prahy, konkrétně do logistického parku společnosti P3 v Horních Počernicích. Přestěhuje sem tisícovku stávajících zaměstnanců a zároveň nabere dva tisíce dalších. Distribuční centrum společnosti zůstává v Dobrovízi.

Nový provoz chce Amazon otevřít na konci příštího roku, na plný personální stav by se měl dostat do čtyř let. Zaměstnanci z Dobrovíze by si měli vybrat, ve kterém pracovišti americké společnosti budou chtít pracovat. Amazon chce pro svoje pracovníky vypravovat zvláštní kyvadlové autobusy ke stanici metra Černý Most.

Na místě nově připravované stavby už existuje stavební povolení pro čtyři menší budovy. „Byli jsme schopni změnit naše plány tak, abychom Amazonu mohli nabídnout prostory pro jeho návratové centrum,“ vysvětluje generální ředitel P3 Ian Worboys. Věří, že s novými stavbami se nezvýší původně plánovaná dopravní zátěž. Jeho společnost se postará i o samotnou výstavbu nové budovy.

Amazon do České republiky vstoupil v roce 2013, kdy v Dobrovízi nejdříve postavil centrum vráceného zboží a následně i distribuční centrum.