Antimonopolní úřad zrušil tendr na rozšíření D1. ŘSD v něm chybovalo

Rekonstrukce dálnice D1

Rekonstrukce dálnice D1 Zdroj: ctk

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chybovalo v tendru na rozšíření dálnice D1 v úseku mezi Velkou Bíteší a Devíti kříži poblíž Brna. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil výběr vítěze. Předseda úřadu Petr Rafaj nyní zamítl odvolání společností OHL ŽS a Desilmaro. Tendr vyhrála původně OHL ŽS se společností Alpine Bau, kterou letos převzala firma Desilmaro z holdingu PSJ.

ÚOHS se zakázkou s předpokládanou hodnotou 637 milionů korun zabýval více než rok. Důvodem byl podnět společnosti Eurovia. Poprvé o chybách ŘSD rozhodl letos v dubnu, nyní závěry svých podřízených potvrdil i Rafaj.

Podle antimonopolního úřadu ŘSD chybovalo při posouzení původně vítězné nabídky. „Mimořádně nízká nabídková cena nebyla zdůvodněna objektivními příčinami,“ uvedl ÚOHS v rozhodnutí. Postup ŘSD mohl ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky, proto ÚOHS hodnocení nabídek zrušil.

S výstavbou v úseku Velká Bíteš - Devět křížů se původně nepočítalo. Zakázka byla vypsána před dvěma lety. O modernizaci úseku rozhodlo ministerstvo dopravy v souvislosti s prasklinou na jedné z betonových desek, kde se vytvořil deseticentimetrový schod. Nejvytíženější tuzemská dopravní tepna je zhruba deset let za svojí životností.

OHL ŽS a Alpine Bau opravuje na Vysočině ještě úsek dálnice D1 mezi Lhotkou a Velkou Bíteší. Podle dřívějších informací opravy zřejmě neskončí dříve než v polovině příštího roku. Zpoždění prací se podle ŘSD včetně zimní technologické přestávky pohybuje kolem 200 dní. Firma OHL ŽS se hájila tím, že zdržení nastalo kvůli špatnému stavu podloží.

ŘSD bez šéfa dlouho nezůstane, slibuje Prachař
Situace ve vedení Ředitelství silnic a dálnic, které vede pověřená ředitelka, je dočasná, není ideální a je potřeba ji v co nejbližší době změnit. Na dnešním setkání s novináři to řekl ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Termín, kdy by ŘSD mohl nový generální ředitel převzít, nicméně neuvedl. Na ředitelství silnic se od začátku letošního roku vystřídali čtyři šéfové. Nedotažený výběr nového ředitele ŘSD po nečekaném odchodu Jana Kubiše je nejvýraznější personálií, kvůli které sklízí šéf dopravy kritiku.