Bakala chce koupit Cargo Slovakia

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: E15

Jeden z nejbohatších českých podnikatelů Zdeněk Bakala chce koupit slovenského nákladního železničního dopravce Cargo Slovakia. Napsal to dnes list Sme. Bakalova snaha je v souladu s jeho nedávným vyjádřením pro britský deník Financial Times (FT), kterému řekl, že jeho skupina omezuje aktivity v Česku kvůli rozbujelé korupci.

„Slovensko je na tom v mnohých ohledech lépe než Česká republika. Rovněž tu není tak vypuklý problém s korupcí jako v Česku,“ uvedl Bakala, který je spoluzakladatelem mezinárodní investiční skupiny BXR Group. Založil také v Česku nadaci pro boj s korupcí. Slovenské ministerstvo dopravy sice rozběhlo tendr na privatizačního poradce pro prodej železničního carga, rozhodnutí o dalším postupu kvůli pádu vlády ale přenechá příštímu kabinetu. Rozběhnutá privatizace carga se přitom už jednou zastavila; stalo se tak v roce 2006, kdy se v zemi rovněž konaly předčasné volby. V nich uspěl levicový Směr-SD, který prodej státního majetku odmítl.

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, po vypuknutí světového hospodářské krize zápasila s poklesem objednávek na přepravu zboží, což výrazně zhoršilo hospodaření podniku. Firma spolu s dalšími dvěma státními železničními podniky vstoupila do ozdravného plánu, který počítá také se snižováním zaměstnanosti. Podle ministerstva dopravy by železniční cargo mělo letos snížit ztrátu na deset milionů eur (255 milionů korun) z 122,6 milionu eur loni.

Do Bakalova portfolia patří také dopravní a logistická skupina AWT, která je velkým hráčem na dopravním a logistickém trhu ve střední a východní Evropě. Spravuje rozsáhlý vozový park více než 160 lokomotiv a 6000 vozů. Působí na více než 60 vlečkách. Vlastní a provozuje strategicky umístěný otevřený kontejnerový terminál Ostrava-Paskov a patří jí rovněž více než 400 km vlastních tratí.