Biopaliva podpoří úlevy od spotřební daně za 11 miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Do podpory biopaliv investuje Česká republika do roku 2020 přes jedenáct miliard korun. To je cena za splnění závazků vůči Evropské unii o zvýšení podílu biopaliv a elektřiny v dopravě na 10 procent a snížení emisí skleníkových plynů o šest procent. Podpora bude mít stejně jako dosud formu osvobození či úlev od placení spotřební daně.

„Do konce června by měla dostat vláda ke schválení víceletý program podpory dalšího uplatnění udržitelných biopaliv v dopravě na roky 2015 až 2020. Dosud platný program počítal pro období 2009 až 2015 s celkovou finanční podporou 11,66 miliardy korun,“ říká Tereza Musilová, vedoucí oddělení obnovitelných zdrojů ministerstva zemědělství.

Dokončení dokumentu protahuje vypořádání připomínek ministerstva financí. To se však nechtělo k výhradám vyjadřovat. „Rezort financí nevede připomínkové řízení přes média,“ říká mluvčí rezortu Radek Ležatka.

Ministerstvo zemědělství spolu s Výzkumným ústavem zemědělské techniky nicméně spočítalo, že pro státní rozpočet by program biopaliv nakonec měl skončit v plusu. Po započtení daní vybraných od více než 14 tisíc pracovníků v odvětví biopaliv by stát v čistém vyjádření získal od čtyř do necelých šesti miliard korun.

Od 1. července 2015, kdy by měla začít nová pravidla platit, by se měla snížit daňová úleva pro bionaftu B100 a směs benzinu a biolihu E85. Litr bionafty se zdraží o 50 haléřů a litr E85 o 20 haléřů. I tak ale zůstanou levnější než tradiční nafta a benzin. Státy EU se již dohodly, že podíl biopaliv z potravinářských plodin by neměl do roku 2020 přesáhnout sedm procent. „Tuto kvótu je Česko schopno pokrýt ze stávajících kapacit,“ říká Jiří Trnka ze sdružení CZ Biom.