Boj o platy na frankfurtském letišti je u konce

Stávka pozemního personálu na frankfurtském letišti končí

Stávka pozemního personálu na frankfurtském letišti končí Zdroj: profimedia.cz

Stávka na letišti ve Frankfurtu
Letadla ve Frankfurtu zůstávají na zemi.
Marné čekání na let
Stávka ve Frankfurtu běží naplno. Nelétá se
Prázdná ranvej na letišti ve Frankfurtu
6
Fotogalerie
Měsíc trvající stávka pozemního personálu na frankfurtském letišti definitivně skončila. Odbory se s firmou Fraport, provozovatelem letiště, dohodly na tarifních podmínkách pro 200 zaměstnanců letiště, kteří řídí provoz na pozemních plochách letiště.

Došlo k uzavření tarifní dohody, oznámil podle agentury dpa bez dalších podrobností mluvčí leteckých odborů GdF. Podle Fraportu původně odbory žádaly sedmdesátiprocentní nárůst platů. Toto tvrzení GdF odmítl, své požadavky ale nikdy veřejně neupřesnil.

V únoru, kdy zaměstnanci po devět dní nenastoupili do práce, vyvolala stávka na největším německém letišti sérii zpoždění a zrušení přibližně 1700 letů. Chaos, kterým odboráři hrozili, ale nenastal. Fraport dokázal část chybějícího personálu dočasně nahradit bývalými zaměstnanci a díky tomu musely být zrušeny jen některé regionální spoje.

Stávku nakonec zakázal s odvoláním na formální pochybení při jejím vyhlášení i soud. Později proto pokračovala jen symbolicky. Kvůli soudnímu verdiktu nedošlo ani ke stávce leteckých dispečerů, kteří chtěli vystoupit na podporu svých kolegů.