Boubín, Lesůňky nebo Amazon. S novým jízdním řádem přibývají zastávky a mění se názvy

Nová zastávka Amazon-Dobrovíz

Nová zastávka Amazon-Dobrovíz Zdroj: Amazon

Nová zastávka Amazon-Dobrovíz
Nová zastávka Amazon-Dobrovíz
Nová zastávka Amazon-Dobrovíz
Nová zastávka Amazon-Dobrovíz
pohled na Holešovice a železniční stanici Praha-Bubny
9
Fotogalerie

V neděli začal platit na železnici nový jízdní řád. Nepřinesl však pouze změny v ceníku a polohách vlaků a posílení soukromé konkurence. Jinak vypadá i seznam stanic a zastávek na české železniční síti. Některé stanice změnily název, jiné vznikly zcela nově. 

Podle údajů Drážního úřadu je takových změn hned třináct a netýkají se pouze zapadlých koutů republiky. V seznamu zcela nových stanic je například Praha-Bubny Vltavská. Ta začne sloužit příští rok v okamžiku zahájení rekonstrukce Negrelliho viaduktu, která uzavře vlakům od Rakovníka a Kladna cestu na Masarykovo nádraží.

Podobně ode dne vyhlášení začnou během platnosti nového grafikonu fungovat například i nové zastávky Tábor-Měšice, Lesůňky na jižní Moravě nebo Havířov střed. Už od konce listopadu je v provozu zastávka Dobrovíz-Amazon, která vznikla přímo u distribučního centra amerického obchodníka.

Do soudku přejmenovaných zastávek zase patří například Zátoň na šumavské trati ze Strakonic do Volar, která nově ponese název Zátoň-Boubín. Aby se to nepletlo, tak název Zátoň dostala dosavadní zastávka Zátoň zastávka. Stanice Srbská na Liberecku se zase nově jmenuje Jindřichovice pod Smrkem-skanzen.

„Důvodem pro změny názvů bývají většinou požadavky místní samosprávy nebo organizátorů veřejné hromadné dopravy. Je za tím třeba sladění místopisných názvů,“ uvedl Martin Novák, mluvčí Drážního úřadu, který změny schvaluje. Aktuálně je v řešení například změna názvu stanice Vesec u Liberce na Liberec-Vesec.

Přejmenované stanicePřejmenované stanice|E15

Nové staniceNové stanice|E15