Bransonovy americké aerolinky jsou prý na prodej, firma už má zájemce

Airbus A320 aerolinek Virgin America

Airbus A320 aerolinek Virgin America Zdroj: Fabrizio Gandolfo, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Americká letecká společnost Virgin America kontaktuje potenciální kupce a najala si finanční poradce pro možný prodej celé firmy nebo její části. Agentuře Bloomberg to sdělily informované zdroje. Firmu založil v roce 2007 britský miliardář Richard Branson, jehož skupina Virgin Group má ve Virgin America čtvrtinový podíl.

Podle zdrojů se už firmě ozvali možní zájemci o převzetí. Žádné rozhodnutí ale nepadlo a Virgin America si svůj prodej stále ještě může rozmyslet, uvedly zdroje, které si nepřály být jmenovány. Zástupci firmy zprávu nekomentovali.

Akcie Virgin Ameica po zprávě vyskočily až o 15 procent a obchodování s nimi newyorská burza dočasně zastavila. Tržní hodnota firmy po tomto vzestupu dosáhla 1,5 miliardy dolarů (36 miliard korun), uvedl Bloomberg.

Virgin America má sídlo v Kalifornii a nabízí lety po Spojených státech. Branson jí tento měsíc pomohl zavést novou linku ze San Franciska do Denveru.

Firma v listopadu 2014 vstoupila na burzu a prodala investorům část svých akcií za 353 milionů dolarů. Její tržní hodnota tehdy činila 1,24 miliardy USD.

Musk a Branson chtějí poskytovat internet z vlastních družic