Bratislavské letiště bude oproti loňské zimě klidnější

Letiště Bratislava

Letiště Bratislava Zdroj: profimedia.cz

Zimní letová sezona připravila cestující z bratislavského letiště o několik destinací. V porovnaní s létem přišli o možnost létat nejen do dovolenkových destinací, ale třeba i do Paříže, Kodaně, Bristolu či Edinburghu. Úbytek se týká letů irského nízkonákladového přepravce Ryanair, který situaci nekomentuje, zato mění své letové plány prakticky ze dne na den.

Irské aerolinie se rychle orientují podle poptávky, ceny či schopnosti rozmístit letadla, aby denně co nejvíce rotovala. Příkladem je zrušená linka do skotského Edinburghu, kde se nízkonákladovka nedohodla na poplatcích s místním letištěm.

Po zrušení téměř desítky letů z letního řádu se bude z Bratislavy do konce března příštího roku létat jen do dvanácti destinací. Minulou zimu jich přitom bylo v nabídce osmnáct.

Na výběr zůstávají nejvyhledávanější spojení do Londýna, Dublinu či Milána, stejně tak i linky do Osla a Moskvy, které zaznamenávají rostoucí zájem. Jedinou charterovou destinací je Hurghada. Lety bude zabezpečovat pět přepravců. Dominantním je právě Ryanair, jehož nevyzpytatelnost dělá letiště zranitelným.

Vedení vzdušného přístavu si složitost situace uvědomuje a o nové společnosti bojuje slevami. Nejlepší podmínky poskytne dopravcům, kteří otevřou linky v prioritních destinacích jako Amsterodam, Bukurešť, Frankfurt nad Mohanem, Istanbul, Kyjev, Madrid, Mnichov či Varšava.

„Takovýto přepravce má nárok na pětiletý zlevněný program,“ tvrdí obchodní ředitel letiště Tomáš Kika. V prvních třech letech dostane letecká společnost slevu až 95 procent na přistávacích poplatcích, pak se sleva do pátého roku sníží na 50 procent. Na odletech jsou plánovaná zvýhodnění nižší, a to do 40 procent.

Bratislava se nesnaží konkurovat Vídni, ale naopak v letišti v rakouské metropoli vidí potenciál svého budoucího rozvoje. „Do jisté míry jsme Vídni vděční za vytváření letištního systému,“ podotkl Kika. Vídeň je velkým uzlem, který však začíná být přetížený a pro malé dopravce také drahý. Právě z tohoto důvodu přišel do Bratislavy Norwegian Air Shuttle s linkou do Osla.

Štefan Šlachta: Bratislava zažila až příliš bouřlivý stavební rozmach