Bratislavské letiště zažilo nejlepší začátek roku od krachu SkyEurope

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Roman Toldy, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Bratislavské letiště M.R.Štefánika zaznamenalo v prvním letošním čtvrtletí nejvyšší počet odbavených cestujících za poslední roky. Od ledna do konce března letiště odbavilo 215 419 cestujících, což oproti stejnému období minulého roku představuje nárůst o 32 procent.

„Je to nejlepší první kvartál od doby, kdy svou činnost ukončila společnost SkyEurope,“ komentoval výsledky předseda představenstva letiště Ivan Trhlík. Nízkonákladové aerolinky SkyEurope, které v minulosti patřily k největším dopravcům na letišti v Bratislavě, zkrachovaly v roce 2009.

Na pravidelných linkách vybavilo letiště v prvním čtvrtletí meziročně o čtvrtinu více pasažérů. Na tomto nárůstu se podílel zejména irský nízkonákladový dopravce Ryanair, který dříve v tomto roce otevřel v Bratislavě svou další základnu a kterému na bratislavském letišti přibylo ve srovnání s minulým rokem téměř 40 procent cestujících. Pětiprocentní nárůst počtu odbavených pasažérů na letišti zaznamenaly České aerolinie, jež provozují linku z Prahy přes Bratislavu do Košic.

Výsledky z prvního čtvrtletí podle Trhlíka potvrzují předpoklady, že po předchozím snižování počtu odbavených cestujících, trvajícímu nepřetržitě šest let, dojde letos na letišti k obratu. Loni branami letiště s roční kapacitou pět milionů pasažérů prošlo takřka 1,36 milionu lidí.

Bratislavské letiště je dlouhodobě ve stínu nedalekého vídeňského letiště, které nabízí mnohem více pravidelných leteckých spojení. Vídeňské letiště odbavilo loni rekordních 22,5 milionu cestujících.