Brno změnilo územní plán kvůli Amazonu, ten už ale hledá místo jinde

Amazon (ilustrační foto)

Amazon (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Americká společnost Amazon dostala v Brně zelenou. Zastupitelé města schválili aktualizaci územního plánu v průmyslové zóně. Je však otázkou, zda si Amazon Brno vybere. Firma už dříve prohlásila, že začala zvažovat jiné varianty ve střední a východní Evropě.

Přestože aktualizace prošla jen těsnou většinou, brněnský primátor Roman Onderka to považuje za dobrý signál, že Brno investora skutečně chce. Rozhodnutí zastupitelstva přivítal i premiér Bohuslav Sobotka. Vláda i město podle něj v této věci udělaly maximum, další rozhodnutí je na investorovi.

Z vyjádření představitelů stran je zřejmé, že pro změnu územního plánu hlasovali zástupci ČSSD, KDU-ČSL a TOP 09, proti naopak vystupovala ODS, zelení a komunisté. Pro hlasovalo 29 z 55 zastupitelů.

Aktualizace plánu byla posledním potřebným krokem k tomu, aby developer CTP Invest mohl stavět logistický sklad pro Amazon, který by v Brně poskytl asi 1500 stálých pracovních míst. Prodej pozemků schválili zastupitelé těsnou většinou v dubnu. Pozemky ale město převede jen tehdy, vznikne-li v daném místě slibovaných 1500 míst. Jde o podmínku vlády, kterou si dala minulý týden do revokovaného usnesení ohledně průmyslové zóny. Když před lety převáděl stát pozemky na město, podmínil to tím, že se zde nesmějí stavět sklady, proto musel usnesení změnit.

Amazon se rozhodne pro Brno, věří developer

„Zaznamenali jsme obrovský krok vpřed,“ reagoval na výsledek hlasování developer. „Další vývoj bude na úřadech, které řeší proces EIA, územní rozhodnutí a stavební povolení. Amazon jsme informovali, dnešní výsledek uvítal. Myslím, že se v nejbližší době rozhodnou pro Brno,“ věří regionální ředitel CTP Tomáš Budař.

Dnešní hlasování pro CTP mimo jiné znamená, že musí vykoupit pozemky pro dálniční sjezd a převést je na Brno, aby zde Ředitelství silnic a dálnic mohlo následně stavět exit přímo do průmyslové zóny. Má pomoci odklonit nákladní dopravu, která nyní jezdí přes město.

Amazon si nechává čas na rozmyšlenou

Je však otázkou, jak se Amazon nakonec k investici postaví. Šéf společnosti pro Evropu Tim Collins už dříve prohlásil, že po předchozím trojím odmítnutí nebude Amazon o brněnskou lokalitu dále usilovat a začne hledat jiná místa. S definitivním schválením v brněnském zastupitelstvu ale svůj výrok později relativizoval.

Rozhodnutí, jestli Amazon do Brna přece jenom půjde, by mělo padnout až v polovině června. „Dnešní rozhodnutí bereme na vědomí. Na základě předchozích rozhodnutí brněnského zastupitelstva o naší plánované investici, která jsme vždy plně respektovali, jsme rozšířili hledání vhodných lokalit na celý region střední a východní Evropy. Dokud nebude tento proces plně dokončen, nemůžeme poskytnout více informací,“ uvedl pro Českou televizi mluvčí Amazonu v ČR Karel Taschner.

Nová pracovní místa, ale také horší doprava

Americká společnost slibuje vedle pracovních míst i investici 2,7 miliardy korun, kritici ale varují před nárůstem dopravy v městských částech Slatina, Tuřany a Černovice, kde už je nyní dopravní zatížení veliké.

Kritici rozhodnutí také namítají, že Brno dnes udělalo chybu, protože do průmyslové zóny pustí jakékoli sklady či chemický průmysl. „Průmyslová zóna není určená pro obří překladiště, teď tu může vzniknout cokoliv. Očekával jsem, že usnesení projde těsnou většinou. Developerovi se vyplatil už minule jeho nátlak,“ řekl novinářům šéf klubu zastupitelů ODS Libor Šťástka.

Brněnské hnutí Nesehnutí v pondělí upozornilo po právnické analýze na možnou protizákonnost schválení aktualizace. „Očekávám, že naše rozhodnutí někdo napadne a podá trestní oznámení,“ uvedl Onderka. Je si ale jistý, řekl, že zastupitelé postupovali podle zákona.

Stavba Amazonu zaměstnává brněnské politiky několik měsíců
22. října 2013 - Amazon oznámil, že chce nejpozději v roce 2014 otevřít v ČR dvě distribuční centra pro evropské zákazníky. Jedno bude v Dobrovízi u Prahy (dohoda byla uzavřena a Amazon může stavět), druhé plánoval v Brně v průmyslové zóně Černovická terasa. Do tří let od otevření mělo vzniknout až 4000 nových dlouhodobých a 6000 sezonních pracovních míst (záměr Amazonu byl zveřejněn v tisku už v dubnu 2013), z toho v Brně měla investice za 2,7 miliardy korun přinést přes 1500 míst.
19. listopadu 2013 - Občanské sdružení Čisté Tuřany z Brna se postavilo proti stavbě skladu. Požadovalo zpracování studie vlivu na životní prostředí EIA. Se stejným požadavkem vystoupila i radnice brněnské městské části Slatina.
10. prosince 2013 - Brněnští zastupitelé schválili dokument, ve kterém stojí, že vybudování centra Amazonu na Černovické terase je podmíněné napojením zóny na dálnici D1.
21. ledna 2014 - Brněnští zastupitelé neschválili smlouvu s ŘSD o výstavbě dálničního sjezdu do zóny v Černovicích.
27. ledna 2014 - Developerská společnost CTP Invest požádala brněnského primátora Romana Onderku (ČSSD), aby svolal mimořádné zasedání zastupitelstva. Mělo znovu schvalovat smlouvu mezi městem a ŘSD o vybudování sjezdu z dálnice D1.
14. února 2014 - Brněnští zastupitelé neschválili žádnou ze smluv, které by umožnily Amazonu vybudovat distribuční halu. V jednom usnesení odmítli jak smlouvu s developerem CTP o prodeji pozemků, tak s ŘSD o stavbě dálničního sjezdu.
16. února 2014 - Prezident Miloš Zeman označil neschválení smluv nutných pro investici Amazonu v Brně za „pitomé“.
26. února 2014 - Brněnští radní schválili dodatek smlouvy s CTP týkající se stavby centra.
18. března 2014 - Brněnští zastupitelé opět neschválili smlouvy s CTP Invest a ŘSD. Primátor Onderka to označil za definitivní konec projektu.
- Předseda vlády Bohuslav Sobotka požádal ministra průmyslu Jana Mládka, aby vláda prostřednictvím CzechInvestu nabídla Amazonu jiné průmyslové zóny pro výstavbu centra.
20. března 2014 - Jihomoravský kraj nabídl Amazonu vlastní pozemky mezi dálnicí D1 a brněnským letištěm. Podle developera CTP Invest Amazon trval na lokalitě na Černovické terase.
2. dubna 2014 - Ředitel Amazonu pro Evropu Tim Collins řekl, že firma v tuto chvíli nepočítá se stavbou distribučního centra v Brně. Zvažuje jiné alternativy ve střední Evropě.
- Zástupci české vlády včetně premiéra Sobotky vyjádřili nad vývojem kolem projektu zklamání, prezident Zeman řekl, že jde hlavně o chybu brněnských zastupitelů. Brněnské politiky rozhodnutí Amazonu překvapilo.
15. dubna 2014 - Brněnští zastupitelé schválili prodej pozemků developerovi CTP Invest pro sklad Amazonu, přestože americká společnost už oznámila, že s Brnem nepočítá.
23. dubna 2014 - Zástupci Amazonu si po jednání s premiérem Sobotkou vzali čas na rozmyšlenou, zda firma přeci jen postaví distribuční centrum v Brně. Uvedla to Česká televize.
12. května 2014 - Vláda schválila usnesení, na jehož základě mohou brněnští zastupitelé změnit územní plán v průmyslové zóně Černovická terasa. Vláda si před deseti lety při převodu zóny ze státu na město dala podmínku, že v ní nesmějí stát sklady.
20. května 2014 - Brněnští zastupitelé schválili aktualizaci územního plánu v zóně Černovická terasa.