Brusel schválil státní pomoc pro polské aerolinky. Získají 200 milionů eur

Polsko smí pomoci státním aerolinkám LOT, rozhodla Evropská komise. Národní dopravce získá 200 milionů eur (5,5 miliardy korun). Podle Komise pomoc neporušuje pravidla Evropské unie omezující státní pomoc pro podniky, protože má umožnit firmě stát se dlouhodobě životaschopnou, aniž by nepatřičně narušila hospodářskou soutěž.

„LOT připravil důvěryhodný restrukturalizační plán, který by z něj měl udělat v blízké budoucnosti životaschopnou firmu. Současně se vzdá některých ziskových tras a slotů na několika letištích s hustým provozem, což vytváří příležitost pro jeho konkurenty a snižuje možnost narušení hospodářské soutěže způsobené poskytnutím podpory,“ uvedl v prohlášení komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Sloty jsou práva na přílety a odlety z letiště v určitou hodinu.

LOT je v problémech již několik let. Loni firma poprvé od roku 2008 vykázala čistý zisk díky restrukturalizaci a novým letadlům Boeing 787 Dreamliner. Na provozní úrovni však aerolinky zůstaly ve ztrátě kvůli nákladům na reorganizaci, omezení tras, snížení počtu zaměstnanců a silné konkurenci.

Aerolinky LOT vznikly před 85 lety a patří mezi nejstarší na světě. Několik let již společnost hledá nového investora. Polský parlament loni schválil návrh zákona, který otevírá cestu k privatizaci firmy. Společnost je členem letecké aliance Star Alliance a loni přepravila 4,6 milionu cestujících.