Budějovice znovu získají spoj s Vídní, ve hře jsou Cityjety

Cityjet Rakouských spolkových drah

Cityjet Rakouských spolkových drah Zdroj: Jan Sindelar

České Budějovice budou od prosince znovu spojené přímou vlakovou linkou s Vídní. Alespoň tomu nasvědčují všechna dosavadní jednání. Linku prosazují Jihočeský kraj a Dolní Rakousy. Půjde o prodloužení dosavadní linky Rakouských spolkových drah (ÖBB) z vídeňského nádraží Františka Josefa do Českých Velenic. Deníku E15 to potvrdil kraj i České dráhy.

„České dráhy s ÖBB jednají, Rakušané nyní řeší, s jakými soupravami se spoje budou jezdit. Rozhodnutí musí padnout do srpna,“ uvedla mluvčí ČD Radka Pistoriusová. V úvahu připadají moderní elektrické jednotky Cityjet od Siemensu, které Rakouské dráhy nasazují do provozu od loňského prosince a počítají s nimi i na linku do Velenic.

Vlaky ale zatím nemají schválení pro provoz na kolejích v českém vnitrozemí. „Záleží na dohodě dopravců, jakým způsobem plánují tento provoz zajistit. V současné době k tomuto tématu nemáme žádné přesnější informace,“ ředitel divize Mobility Siemens ČR Roman Kokšal. Pokud skutečně Cityjety vjedou do jižních Čech, budou se potkávat na stejné trati s RegioPantery od Škody Plzeň.

Od prosince by měl Budějovice a Vídeň spojovat denně jeden pár vlaků. „Do budoucna bychom ale samozřejmě chtěli více spojů,“ řekl E15 poradce jihočeského hejtmana pro dopravu Ivan Študlar. Právě kraj bude prodloužení linky platit. Půjde totiž o spěšný vlak ve veřejném závazku. České Budějovice o tradiční přímou linku do Vídně přišly před sedmi lety, kdy byla zrušena.