Ceny letenek nejspíš neporostou, nízko je drží konkurenční boj

ilustrační foto

ilustrační foto

Ceny letenek se i přes postupný růst nákladů na palivo a energie od ledna příštího roku pravděpodobně nezvýší. O navyšování cen by letečtí dopravci uvažovali jen v případě výrazného skokového zdražení. Pravidelná letecká doprava tak zůstane pravděpodobně jediným dopravním odvětvím, které od příštího roku nečeká zdražení.

„Cena letenky se utváří nejen na základě ceny paliva, přestože to tvoří hlavní část veškerých vstupů, ale i na základě poptávky a aktivit konkurence,“ řekla mluvčí Českých aerolinií Hana Hejsková. Konkurenční boj jako hlavní důvod pro zachovávání současných cen označil i Josef Trejbal, ředitel portálu Letuška.cz, který se na prodej letenek specializuje. Podle něj by některé společnosti mohly ceny letecké přepravy dokonce snížit.

Do cen autobusových a železničních dopravců se od příštího roku promítne růst daně z přidané hodnoty z deseti na 14 procent. Většina z nich proto od ledna jízdné zvýší alespoň o tuto hodnotu. Mezinárodní letecká doprava je ale od placení DPH oproštěná, takže zvyšování daně na dopravce nedolehne, doplnil Bořivoj Trejbal z českého zastoupení aerolinií Emirates ze Spojených arabských emirátů. Podle něj o zdražování letenek v důsledku zvyšování vstupů aerolinie neuvažují.

U charterových letů je ale letenka součástí ceny zájezdů. „Cena paliva je u charterových letů ošetřena smluvně a výše palivových příplatků kopíruje ceny na světových trzích,“ upozornila mluvčí leteckého dopravce Travel Service Vladimíra Dufková. Riziko změn cen paliva tak na sebe v tomto případě přebírají cestovní kanceláře.