Češi létají stále častěji, pražské letiště odbavilo více cestujících

Letiště Václava Havla

Letiště Václava Havla Zdroj: Profimedia.cz

Letiště mění název podle jména Václava Havla
Letiště Václava Havla
Mezinárodní letiště Václava Havla, Ruzyně, Praha, Česká republika
Letiště Václava Havla, Praha
Letiště Václava Havla
16
Fotogalerie

V Česku roste v posledních letech počet lidí, kteří častěji létají letadlem. Šestkrát a vícekrát během posledních dvou let letělo šest procent Čechů.

Ve srovnání s údaji z loňského roku se počet lidí v této kategorii zdvojnásobil. Vyplývá to z průzkumu, který pro Letiště Praha uskutečnila společnost Median.

Jednou letělo během dvou předchozích let 47 procent dotazovaných, 32 procent letecky cestovalo dvakrát. Třikrát letělo šest procent lidí, čtyřikrát během posledních dvou let sedm procent dotazovaných a pětkrát letěla dvě procenta.

Ze kterého letiště poletí se lidé nejčastěji rozhodují podle ceny letenek. Jako hlavní motivaci výběru letiště uvedlo cenu 34 procent respondentů.

Na 20 procent dotazovaných nejvíce zohledňuje vzdálenost letiště od bydliště a 13 procent předchozí zkušenosti. Nabídka linek oslovuje osm procent lidí, pohodlí a příjemné prostředí šest procent a dobrá veřejná doprava na letiště pět procent dotazovaných.

Pražské Letiště Václava Havla loni odbavilo 12,03 milionu cestujících, což je o 7,9 procenta meziročně více. V pololetí letošního roku odbavilo bezmála 5,6 milionu cestujících, meziročně o 355 000 osob více.Zhruba třetinu z odbavených cestujících tvoří podle aktuálních statistik lidé z Česka.

Median se v průzkumu na zkušenosti s létáním dotazoval 3000 lidí, kteří v posledních dvou letech aspoň jednou využili leteckou dopravu.