Sídlo ČSA na letišti se možná promění v hotel, řetězce už je zkoumají

Letiště Václava Havla

Letiště Václava Havla Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Letiště Václava Havla
letiště Praha
Letiště Praha
Letiště Václava Havla Praha
Letiště Praha-Ruzyně mění název
9
Fotogalerie

Vedení Českého Aeroholdingu přemýšlí, jak lépe využít nemovitosti na pražském letišti. V centru pozornosti je především známá elipsa budovy APC, kterou si na počátku století postavily České aerolinie jako své sídlo. 

Už v roce 2009 ji ale letecká společnost v rámci odvracení krachu prodala za 600 milionů letišti, a letos se definitivně odstěhovala jinam. APC proto zdaleka není plná.

Český Aeroholding zvažuje dvě varianty: buď se všichni jeho zaměstnanci sestěhují do APC a uvolní tím řadu dalších budov, nebo se naopak všichni z APC vystěhují. Ve druhém případě zvažuje vedení firmy především přeměnu na hotel.

To je služba, které se na letišti dlouhodobě nedostává, zvláště v případech, kdy aerolinie potřebují ubytovat cestující kvůli zpožděnému či zrušenému letu.

„Kdybych já osobně měl mít nějakou preferenci, tak si myslím, že hotel tady chybí. A jestliže by se našel velký řetězec, který by byl schopen tady dlouhodobě zainvestovat, tak by se to mělo vážně zvážit,“ uvedl šéf aeroholdingu a letiště Václav Řehoř.

 Jasno by mělo podle něj být v příštích měsících. O tom, že proměna letištní elipsy na hotel je možná, už se Aeroholding přesvědčil. Potvrdil to jeden ze zájemců a světových hotelových řetězců, který dostal možnost si nemovitost důkladně prohlédnout.

Sám Řehoř už se přitom z APC fakticky odstěhoval a dal přednost kanceláři s výhledem na ranvej přímo v Terminálu 1, kde tráví většinu času.

Aeroholding zároveň piluje strategii nazvanou Airport City, která má vést ke komerčnímu zhodnocení nevyužitých pozemků. Dokument zatím není veřejný, podle Řehoře to ale nebudou kanceláře a obchodní centra. „Tímto směrem vůbec neuvažujeme,“ zdůraznil manažer