Česká pošta hledá, kde vydělat. Chce provozovat radary na měření rychlosti

dálnice D8

dálnice D8 Zdroj: CTK

Česká pošta (ČP) chce provozovat radary na měření rychlosti. Hlásí se do několika výběrových řízení na dodavatele a správce takzvaného stacionárního měření rychlosti, která vypisují obce. Informuje o tom deník Dnes.

„Chceme si nejdříve ověřit, že to, co máme spočítané na papíře, bude fungovat i v praxi. Pokud se předpoklady potvrdí, začneme se této oblasti cíleně věnovat,“ řekl deníku ředitel ČP Petr Zatloukal.

Pošta reaguje na pokles listovních služeb. Snaží se profilovat i jako dodavatel informačních a komunikačních technologií, zejména pro státní správu. „Chceme být provozovatelem systému, na trhu se zajímáme o projekty založené na IT řešeních. Z tohoto pohledu není nutné rozlišovat, jestli jde o správu registrů, anebo radarů na měření rychlosti,“ sdělil deníku Dnes Zatloukal s tím, že v delším časovém horizontu to znamená „zajímavý finanční efekt při minimálních nákladech“.

Česká pošta loni hospodařila se ziskem zhruba 300 milionů korun. To je o 100 milionů více, než pro loňský rok plánovala, ale zhruba 120 milionů pod výsledkem roku 2011. Tržby se pohybovaly kolem 20 miliard korun. Státní podnik provozuje zhruba 3200 poboček.