České dráhy odškodní cestující. Za zpoždění dostanou poukázky

Ledovka v české republice způsobila kalamitu

Ledovka v české republice způsobila kalamitu Zdroj: CTK

Za zpožděné a zrušené vlaky Českých drah dostanou cestující stokorunové poukázky na nákup jízdenek. Má se týkat lidí, kteří cestovali na dráze v pondělí a v úterý. Kvůli namrzajícímu dešti strávily stovky cestujících noc v uvízlých vlacích. Další se vlaků nedočkali a zůstali na nádražích. Celkem dráhy odhadly, že událost postihla více než 100 tisíc lidí.

Nárok na kompenzaci mohou lidé uplatnit do 16. prosince 2014 na kterékoli pokladně Českých drah. Kromě voucherů, budou dráhy lidem vracet jízdné v případě, že kvůli kalamitě cestu vzdali.

Pokud cestující nedojeli do cíle, bude jim dopravce vracet adekvátní část jízdného za neprojetý úsek. Při ujetí posledního přípoje mají cestující nárok na alternativní přepravu do cílového místa. Autobus nebo taxi proplatí ČD do výše 1000 korun za jedno vozidlo, uvedl dopravce s tím, že v noci na úterý tuto možnost využila asi stovka cestujících.

Jednorázové odškodnění cestující dostanou přesto, že ledovka podobně jako jiné nepříznivé povětrnostní podmínky spadá do událostí, které dopravce ovlivnit nemůže. V takových situacích obvykle cestující na odškodnění nárok nemají, uvedly ČD.

V mezinárodní dopravě mají navíc cestující podle nařízení Evropského parlamentu nárok na vrácení čtvrtiny ceny jízdenky, pokud byl jejich spoj zpožděn alespoň o hodinu, ale méně než dvě hodiny. Tato kompenzace je ale dále podmíněná nákupem jízdenky dražší než 450 korun. Při delším zpoždění se vrací polovina z ceny jízdného, které musí stát nad 225 korun.

Nejhorší za 30 let

Podle mluvčího správy železnic Jakuba Ptačinského je situace kvůli ledovce nejhorší za posledních 30 let. Zatímco na jiné meteorologické jevy je možné se dopředu připravit a následně jejich následky odstranit, u ledovky je obojí výrazně komplikovanější. V terénu je na tisíc elektrikářů a trolejářů, kteří se snaží troleje na poškozených tratích zbavit námrazy.

Ledovka komplikovala dopravu už v pondělí. Dráhy řadu osobních vlaků odřekly, desítky měly zpoždění. Velká část vlaků nevyjela ani dnes ráno a velmi omezený provoz je i na hlavním koridoru mezi Prahou a Moravou, kde by dnes mělo jet pouze několik spojů tažených dieselovou lokomotivou. Meteorologové výstrahu na tvorbu ledovky prodloužili až do středečního večera, pak by se podle nich měla situace zlepšit.