Cestu z bosenského Mostaru k moři usnadní dálnice

iilustrační foto

iilustrační foto Zdroj: Firo Tour

Nový úsek dálnice, který se otevřel na jihu Bosny a Hercegoviny, výrazně ulehčí silniční spojení této země s dalmatským pobřežím v Chorvatsku.

Jak píše server avaz.ba, součástí zatím pětikilometrového úseku, který leží asi 25 kilometrů jižně od Mostaru, je i moderní hraniční přechod mezi Bosnou a Chorvatskem. Ten se otevře 1. července a řidičům osobních aut i kamionů nabídne kratší a rychlejší cestu z Dalmácie do vnitrozemí Bosny.

Řidiči zatím nejčastěji využívají přetížený přechod v Metkoviči v deltě řeky Neretvy, ke kterému se přijíždí skrz ulice tohoto městečka. Další variantou je cesta přes úzké silničky a malé hraniční přechody v horách, ty ale často mohou využívat jen osobní auta. Nový hraniční přechod, který leží asi 35 kilometrů od jižního konce chorvatské dálnice A1, v turistické sezoně ulehčí cestování například do turisticky atraktivního Mostaru nebo k poutnímu místu ve městě Medjugorje.

Nový hraniční přechod mezi Corvatskem a Bosnou a HercegovinouNový hraniční přechod mezi Corvatskem a Bosnou a HercegovinouSoučástí dálnice je i nový hraniční přechod mezi Bosnou a Chorvatskem

Bosna má s výstavbou dálnic velkolepé plány, podle kterých má zemi protnout autostráda od severu k jihu, zatím však zůstávají hlavně na papíře. Kromě nyní otevíraného úseku, ze kterého se po pár minutách sjede na běžnou silnici, je v provozu necelých 40 kilometrů dálnice severně od metropole Sarajeva. Krátký úsek rychlostní komunikace je také u Banja Luky v Republice srbské.