Čína prý zvažuje železniční tunel pod Mount Everestem

Expres z Pekingu do Lhasy v Tibetu

Expres z Pekingu do Lhasy v Tibetu Zdroj: CTK

Čína údajně plánuje lepší železniční spojení mezi svým územím a sousedním Nepálem. Součástí nového projektu je mimo jiné tunel vedoucí pod nejvyšší horou světa Mount Everestem.

Železnice na čínském území vede v současnosti až do vysokohorských oblastí Tibetu a „na žádost Nepálu“ se již chystá její prodloužení až k nepálské hranici. Podle čínských úřadů by tato část trasy měla být dokončena do roku 2020. Uvedl to britský deník The Guardian s odvoláním na čínská státní média.

Čínský ministr zahraničí Wang I v prosinci navštívil Káthmándú, kde podle nepálských zpráv prohlásil, že by železniční linka mohla být případně protažena až do nepálské metropole a dál. Tím by eventuálně vzniklo klíčové spojení mezi Čínou a obrovským indickým trhem.

China Daily: Budou třeba velmi dlouhé tunely

Tento plán by mohl zahrnovat i tunel vystavěný pod Mount Everestem, napsal dnes deník China Daily. „Tato trasa bude pravděpodobně muset vést pod Mount Everestem, takže dělníci budou muset razit velmi dlouhé tunely,“ řekl listu inženýrský expert Wang Meng-šu.

Vzhledem k náročnému terénu v Himálaji, jehož součástí jsou podstatné změny nadmořské výšky, by vlaky na jakékoli trase do Káthmándú mohly jezdit maximální rychlostí 120 kilometrů v hodině, dodal Wang.

Expres z Pekingu do Lhasy v TibetuExpres z Pekingu do Lhasy v Tibetu | CTKŽelezniční trať z Pekingu do Lhasy

Železniční síť v Číně (březen 2015)Železniční síť v Číně (březen 2015) | CC BY-SA 3.0: Howchou via WikimediaŽelezniční síť v Číně

Čínské železnice: polévky, chrchlání a nejrychlejší vlaky na světě