Čína staví tisíce kilometrů železnice na východě Afriky, spojí pět zemí

Čínská železnice spojí Mombasu a Nairobi v Keni

Čínská železnice spojí Mombasu a Nairobi v Keni Zdroj: profimedia.cz

Čínská železnice spojí Mombasu a Nairobi v Keni
Čínská železnice spojí Mombasu a Nairobi v Keni
2
Fotogalerie
Na východě Afriky vzniká rozsáhlý železniční projekt, který má propojit pětici států. První úsek stavby za celkem 13,8 miliardy dolarů, financované čínskými koncerny, je blízko dokončení.

Nejambicióznější stavební projekt od vyhlášení nezávislosti v roce 1963 – tak Keňané hovoří o stavbě železniční trati, která brzy protne jih země a bude pokračovat do Ugandy, Rwandy a Burundi, s odbočkou do metropole Jižního Súdánu Džuba.

První část dráhy z Mombasy na pobřeží Indického oceánu přes Nairobi do města Naivasha je již blízko dokončení, uvedla televizní stanice CNN s odvoláním na server International Railway Journal. Úsek z Mombasy do Nairobi se podle poradenské společnosti CPCS otevře v červnu 2017.

2500 kilometrů kolejí

Nová trať má téměř pětisetkilometrovou cestu mezi oběma městy zkrátit ze současných 12 na čtyři hodiny. Osobní vlaky na ní dosáhnou rychlosti 120 km/h, dráha zároveň nabídne kapacitu pro přepravu 15 milionů tun nákladu ročně. Po dokončení by celá dráha, včetně vedlejší tratě z Kampaly v Ugandě do Džuby, měla měřit 2500 kilometrů.

Projekt zastřešuje Východoafrické společenství, jehož členem je kromě zemí, přes které trať povede, ještě Tanzanie.

Železnici staví státní společnost China Road and Bridge Corporation. Čína prostřednictvím Export-Import Bank nese i 90 procent nákladů na vybudování prvního úseku.

Projekty za desítky miliard dolarů

Mezinárodní železnice je dosud největší ze série dopravních projektů napříč Afrikou. Podle poradenské společnosti Deloitte loni země kontinentu do dopravních staveb investovaly celkem 131 miliard dolarů.

Čína dlouhodobě patří k největším investorům v Africe. Na konci loňského roku prezident Si Ťin-pching oznámil, že Peking africkým zemím poskytne pomoc v hodnotě 60 miliard dolarů, převážně v podobě výhodných půjček. Čína se také nedávno dohodla s Džibutskem na otevření své první zahraniční vojenské základny v této východoafrické zemi.