Číňané budou do Prahy létat třikrát týdně, lidé zaplatí minimálně 14 tisíc

Boeing 767 čínské společností Hainan Airlines

Boeing 767 čínské společností Hainan Airlines Zdroj: CC BY-SA 2.0: byeangel; Wikimedia

Čínské aerolinie Hainan Airlines oficiálně oznámily zahájení leteckého spojení mezi Prahou a Pekingem. Spustí ho 23. září a mezi oběma městy bude létat třikrát týdně. Cena obousměrné letenky začíná na 14 382 korunách. Podle Václava Řehoře, předsedy Českého Aeroholdingu, kam pražské letiště spadá, spoj ročně využije na 60 tisíc cestujících.

Hainan na linku nasadí Boeing 767 s kapacitou 223 míst, z toho 31 v třídě business a 192 v ekonomické třídě. Z Prahy bude odlétat vždy v pondělí, středu a pátek ve 13:30. V Pekingu letadlo přistane po desetihodinovém letu kvůli časovému posunu druhý den v 05:30 místního času. V opačném směru bude odlétat ve 02:30 místního času a do Prahy přiletí v 07:30 ráno.

„Celkový ekonomický přínos nové linky pro cestovní ruch České republiky lze odhadnout až na 350 milionů korun ročně,“ sdělila generální ředitelka agentury CzechTourism Monika Palatková.

Svatební destinace pro Číňany

Česko v současnosti čínské turisty láká kvůli romantické atmosféře a pro mladé lidi představuje především svatební destinaci. Podle ředitelky informační služby Prague City Tourism Nory Dolanské ale má hlavní město potenciál i pro kongresovou turistiku a cesty čínských byznysmanů.

Počet čínských turistů v Česku rostl i v předchozích letech. Za uplynulých pět let se počet Číňanů směřujících do České republiky ztrojnásobil. V minulém roce jich naši zemi navštívilo 212 tisíc, což je o 22 procent více než předcházející rok. Trend pokračoval i v prvním čtvrtletí letošního roku, kdy byl zaznamenán meziroční nárůst o 27, vyplývá ze statistik Českého statistického úřadu.

Sedmá dálková linka

O plánech na zahájení přímé linky mezi Čínou a Českem se hovoří od poloviny loňského roku, oficiálně dohodu o zavedení spojení podepsaly Hainan Airlines a Český Aeroholding v polovině minulého měsíce. Z Prahy bude podle letiště představovat v letošním letovém řádu sedmou dálkovou linku. Kromě ní do oblasti jihovýchodní Asie směřuje linka do korejského Soulu provozovaná společně Českými aeroliniemi a Korean Air.