Číňané vybudují za 40 miliard dolarů konkurenci Panamskému průplavu

Jedna z možných variant průplavu v Nicaragui

Jedna z možných variant průplavu v Nicaragui Zdroj: BBC

Nikaragua udělila Číně povolení na výstavbu kanálu, který propojí Atlantik s Tichým oceánem. Po sto letech tak vznikne konkurence přeplněnému Panamskému průplavu. Ten nyní prochází rekonstrukcí.

Nový kanál má být dlouhý 120 kilometrů a výstavba má přijít na 40 miliard dolarů. Přesná trasa nového kanálu zatím nebyla určena. Nikaragujský prezident k plánovanu uvedl, že zatím nebyla vybrána konkrétní firma, která obří projekt provede. Jasno má být do května příštího roku, kdy mají být práce zahájeny.

Jedna z možných variant průplavu v NicaraguiJedna z možných variant průplavu v Nicaragui | BBCMožná trasa nového kanálu

Nikaragua udělí vybrané čínské firmě koncesi k vybudování a provozu průplavu na sto let. To má podle serveru guardian.co.uk přinést závažné geopolitické důsledky.

Předseda parlamentu Rene Nuñez již hovořil o tom, že projekt posílí vliv Pekingu na světový obchod a oslabí americkou nadvládu nad hlavní přepravní cestou mezi Tichým a Atlantským oceánem.

Nikaragujské parlament nyní bude trasu projektu konkrétně řešit. Probere i jeho vliv na životní prostředí. Prezident Daniel Ortega, nedávno uvedl, že nový kanál bude postaven přes jezero Nikaragua.

Již v loňském roce, nikaragujská vláda hovořila o tom, nový kanál by měl umožnit průjezd pro obří kontejnerové lodě s hmotností až 250 tisíc tun. To je více než dvojnásobek velikosti plavidel, která proplují rekonstruovaným Panamským průplavem.