Číňané zamítli stížnost Bombardieru proti Škodě Electric

Metro - ilustrační.

Metro - ilustrační.

Čínský úřad pro rozvoj a reformy (obdoba českého ÚOHS) definitivně zamítl stížnost německo-kanadské skupiny Bombardier a potvrdil vítězství firmy Škoda Electric v tendru na dodávky pro metro ve městě Su-čou. Oznámila to mluvčí mateřské Škody Transportation Lubomíra Černá.

Kontrakt na dodávku motorů a řízení vlaků celkem za půl miliardy korun získala Škoda v červenci, Bombardier podal stížnost proti vyhodnocení technické části tendru.

„Lze očekávát, že úspěch v Su-čou nám otevře dveře na významnější expanzi do tohoto regionu,“ řekl ředitel Škody Electric Jaromír Šilhánek. Škoda Electric zvítězila v soutěži spolu s čínskou firmou Kingway Transportation. Podle Šilhánka za sebou nechala firmy jako ABB a Siemens; Bombardier údajně skončil čtvrtý. Dodávka kompletních elektrických výzbrojí pro 23 vlaků je naplánována na léta 2012 až 2014.

Škoda Transportation vede s Bombardierem hned několik obchodních sporů. Ve známost vešlo především zadržení nové škodovácké lokomotivy v Rakousku na popud Bombardieru. Po téměř půl roce byla lokomotiva minulý týden uvolněna na kauci. Bombardier se soudně domáhá proplacení údajné pohledávky, která měla vzniknout na počátku století během spolupráce obou firem na zakázce pro České dráhy. Škoda tehdy spolupráci ukončila.